Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

M.L.B./Beta

20. 08. 2024. 17:40 >> 17:38
1

smatra britanski analitičar

"Rat u Ukrajini mogao bi se završiti tajnom pogodbom iduće godine"

Ciljevi i ukrajinske i ruske strane nerealni i njihov rat će se završiti tajnim pregovorima, ocijenio je britanski analitičar Volfgang Minhau u kolumni "Kako će se rat završiti" u britanskom časopisu Nju stejtsmen.

Kraj rata u Ukrajini biće dogovoren tajno kao što je bila dogovorena nedavna razmjena zarobljenika Rusije i SAD, u kojoj je američki novinar Evan Gerškovič razmjenjen za plaćenog ubicu ruske vlade Vadima Kasikova, tvrdi Minhau, pomoćnik urednika londonskog "Fajnenšel tajmsa", nekadašnji dopisnik iz Vašingtona i Brisela.

Da bi se došlo do rješenja za rat, trebaće više vremena, a problem ukrajinskih saveznika je što nemaju jasan cilj.

"To će biti šok za pristalice Ukrajine na Zapadu, od kojih neki još vjeruju da Ukrajina može postići potpunu pobjedu, uključujući oslobođenje Krima, možda čak i promjenu režima u samoj Rusiji", piše Minhau.

On smatra da je "problem Ukrajine to što njene zapadne pristalice nemaju zajednički dogovoreni ratni cilj", te će se rat u Ukrajini završiti "kada obje strane shvate da će cijena nastavka borbe biti veća od koristi".

Ukrajinsko zauzimanje dijela Kurske oblasti u Rusiji je rizičan potez, ali ako Kijev uspije da zadrži taj dio, to bi moglo da mu pomogne u pregovorima, mada Minhau tvrdi da Ukrajina ne može da povrati okupirane teritorije, a i da Rusija više ne može da okupira ništa novo.

Minhau takođe tvrdi da sankcije zapada Rusiji nijesu izazvale željeni efekat - "nijesu uspjele da povećaju pritisak na Rusiju da odustane".

"Ali ruski resursi takođe nijesu beskonačni. Upravo sada, Rusija ima koristi od efekta ratne ekonomije. To će u jednom trenutku nestati", piše Minhau.

Jedan od glavnih razloga za smanjenje podrške Zapada Kijevu u posljednje vrijeme je to što borbe koje se vode u Kurskoj oblasti onemogućavaju normalan dotok gasa.

Minhau navodi da je Ukrajina zauzela grad Suđu, blizu mjesta gdje ruski gas ulazi u ukrajinsku mrežu gasovoda kojim je gas nastavio da teče pošto su gasovodi Sjevernog toka na dnu Baltičkog mora dignuti u vazduh prije dvije godine.

Analitičar navodi i da Ukrajina upravlja velikim skladištima gasa na koja se Zapadna Evropa u velikoj mjeri oslanja za snabdijevanje, te piše da je Evropa ranjiva ako te isporuke gasa budu prekinute, a obje strane razmjenuju napade na protivničku energetsku infrastrukturu.

Minhau zaključuje da bi rat mogao da se završi do sljedeće godine, ali kaže da u vojnom smislu ciljevi obje strana djeluju nerealno: "Predsjednik Volodimir Zelenski kaže da neće prihvatiti ništa osim potpunog povlačenja Rusije", a "Putin želi četiri ukrajinske oblasti".

Iako Međunarodno pravo u potpunosti podržava stav Ukrajine, ovo je rat i neće se rješavati na sudu, kaže Minhau.

Uz to, iz vojne perspektive, postavljeni ciljevi obje strana izgledaju nerealno, te Minhau smatra da će se one "dogovoriti negdje na sredini, možda sljedeće godine".

Mada "ima još mnogo da se igra, niko neće dobiti sve što želi, biće to dogovor bez pobjednika, ali koji će omogućiti objema stranama da odnesu pobjedu. Biće to prljava pogodba, koja će doći na svijet kao svršen čin, poput razmjene zatvorenika", zaključuje Minahu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније