Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mira Rovčanin [ RCG ]

20. 08. 2024. 06:52 >> 15:15
1
Čitaj mi:

budo tomović

Nakon požara u romskom naselju: Neizvjesnost i strah za budućnost

Romske porodice koje su ostale bez krova nad glavom u požaru krajem prošle sedmice u nikšićkom naselju Budo Tomović stahuju za budućnost. Trenutno su zahvaljujući lokalnoj samoupravi smješteni u hotelu, ali načina nemaju da obnove kuće i vrate se uobičajenom životu. Nadaju se da će opštinske i državne institucije, uz pomoć ljudi dobre volje, uspjeti da pronađu trajno rješenje.

Na zgarištima nekadašnjih domova, četiri romske porodice pokušavaju da prihvate nesreću koja ih je zadesila. Kažu, vatrena stihija širila se nevjerovatnom brzinom i uprkos naporima Vatrogasno-spasilačke jedinice, odnijela dugogodišnji trud i teško stečene krovove nad glavom.

Samohrana majka, petoro djece, Aneta Krasnići, sa bolom se prisjeća požara.

"Došao je taj požar od čega kako nemaM pojma. Bio je tu komšiluk, ta sijena i to, to je uhvatilo odmah i sve kuće su se odjednom zapalile. To je bilo užas veliki. Ništa nije ostalo. Ali hvala Bogu da smo zdravi, živi svi. To je najbitnije od svega", kaže ona.

Ista sudbina zadesila je i porodicu Anetine sestre Antigone Krasnići. Požar je poječao strah i neizvjesnost u i onako teškom romskom životu.

"Daj Bože dušmanima što se mene desilo ovo. Teško je dosta. Vidiš svoj kuću što si zaradila toliko godina pa da ti gori i nemoj spasiti ništa, to ne daj Bože", kaže Antigona.

Za porodice koje su ostale bez krova nad glavom, opština Nikšić obezbijedila je privremeni smeštaj u hotelu Trim, a pomoć je stigla i od Crvenog Krsta. Zahvalne su za podršku Antigone i Aneta, ali strahuju za budućnost.

"Za sad smo tu. Šta će biti, kako će biti, ne znam. Bićemo tu ali ne možemo uvijek tu da budemo. Tu smo četiri kuće, ja, sin, komšinica i sestra. Nadamo se da će nešto biti, bili su kod nas, nešto su pričali u vezi kuća. Potrudiće se za nas, vjerujemo u to, ja se zahvaljujem svima. I sad nadamo se da će nešto tu biti radi naše djece, da nećemo biti na ulici", kaže ona.

Lokalna samouprava pokušava da pronađe najbolje rješenje za ugrožene porodice kaže Miljaim Delija iz opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

"Na sastanku koji će se održati u Opštini Nikšić, saznaćemo koji su to dalji koraci i da se nađe najbolje rešenje. Na sastanku biće i predstavnici Romskog savjeta, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, islamske zajednice, kao i nevladinih organizacija", kaže on.

U požaru u romskom naselju Budo Tomović izgorjalo je i više pomoćnih objekata. Osnovno državno tužilaštvo izvršilo je uviđaj i kako je saopšteno dalje službene radnje su u toku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније