Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Beta

20. 08. 2024. 15:25 >> 15:25
1

Ronioci kod Portičela

Sicilija: Traje potraga za tijelima putnika luksuzne jedrilice

Policijski ronioci su danas nastavili potragu za tijelima šest osoba, uključujući britanskog tehnološkog magnata Majka Linča, za koje se vjeruje da su 50 metara pod vodom, u potpalublju super-jedrilice koja je potonula u oluji kod Sicilije.

Ronioci na moru kod Portičela, u blizini Palerma, rone u smjenama od 12-minuta pretražujući dno gdje leži velika luksuzna jedrilica. Zasad su stigli do kapetnaskog mosta, ali ne do kabina jer su prolazi blokirani namještajem koji se pomjerio tokom silovite oluje koja je brod otkinula sa sidra u ponedjeljak rano ujutro i munjevito ga potopila.

Petnaest ljudi je preživjelo, a nađeno je samo tijelo brodskog kuvara.

"Bajesijan" (Bayesian), luksuzna jedrilica dugačka 56 metara pod britanskom zastavom, bila je usidrena nadomak obale Pontičela. U ponedeljak oko četiri sata ujutro, dok su svi spavali, brod je udarila "morska pijavica" - tornado kakav se dešava iznad mora pri nagloj promjeni vremena poslije jake vrućine.

Potraga je spora jer jedrilica leži na dubini od 50 metara, gdje ronioci smijeju da rade samo po 12 minuta.

Rotirajući timovi za pretragu, svaki sastavljen od dva specijalizovana ronioca, radili su danas na otvaranju pristupa ka unutrašnjosti broda. Spasilačke ekipe su saopštile da pretpostavljaju da će šest putnika biti u potpalubnim kabinama.

Petnaest od 22 putnika i posade jedrilice je uspjelo da se poslije brodoloma ukrca u čamac za spasavanje, a potom ih je spasila posada obližnje jedrilice.

Među nestalima bio je i Linč, koji je nekada bio slavljen kao britanski "kralj tehnologije". On je u junu u SAD oslobođen optužbi za prevaru i zavjeru na američkom federalnom suđenju u vezi sa prodajom svoje firme "Autonomy Corp." kompaniji "Hjulit Pakard" (HP) za 11 milijardi dolara 2011. godine.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније