Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

22. 08. 2024. 07:11 >> 07:16
Čitaj mi:

potraga se nastavlja

Ronioci pronašli i peto tijelo u olupini jahte potonule kod Sicilije

Ronioci koji tragaju po trupu luksuzne jahte, koja je potonula kod Sicilije, našli su danas tijela pet putnika i nastaviće potragu za još jednom osobom koja se vodi kao nestala.

Pitanja se množe oko toga zašto je ta super jahta potonula tako brzo, kada je jedrilica koja je bila blizu ostala uglavnom netaknuta u oluji.

Spasilački timovi donijeli su danas juče tijela do luke u Portičelu. Salvatore Kočina, šef sicilijanske agencije za civilnu zaštitu rekao je kasnije da je pronađeno i peto tijelo, a ronioci će pokušati da ga izvuku danas kada će nastaviti za potragom za šestom osobom.

To ukazuje da je operacija potrage u trupu broda, koji se nalazi na morskom dnu na dubini od 50 metara, zapravo operacija izvlačenja stradalih a ne spasavanja, obzirom na to da u tri dana potrage nije bilo znakova života, rekli su pomorski stručnjaci.

"Bajesijan" (Bayesian), luksuzna jahta dugačka 56 metara pod britanskom zastavom, bila je usidrena nadomak obale Pontičela. U ponedjeljak oko četiri sata ujutro, a dok su svi spavali, brod je udarila "morska pijavica" - tornado kakav se dešava iznad mora pri nagloj promjeni vremena posle jake vrućine.

Petnaest od 22 putnika i posade jedrilice je uspjelo da se poslije brodoloma ukrca u čamac za spasavanje, a potom ih je spasila posada obližnje jedrilice.

Jedno tijelo je izvučeno u ponedjeljak, tijelo kuvara broda Rekalda Tomasa iz Antigve.

Među nestalim se vode britanski tehnološki magant Majk Linč, njegova 18-ogodišnja ćerka i saradnici koji su ga uspješno branili na nedavnom suđenju u Americi po optužbama za pronevjeru.

Britanski mediji javljaju da su među izvučenim tijelima i Linč i njegova ćerka, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Nejasno je šta je izazvalo da super jahta, izgrađena 2008. godine u italijanskom brodogradilištu Perini Navi tako brzo potone, kada je obližnja jedrilica uglavnom ostala neoštećena i uspjela da spase sve koji su bili u njoj.

Da li je samo morska pijavica koja je prevrnula brod omogućila da voda uđe kroz otvore, da li se radi o položaju kobilice koja je na velikom brodu kao što je ovaj mogla možda da se uvuče, da se omogući ulazak u plitke luke.

Jedan stručnjak je rekao je ukoliko bi izvučena kobilica smanjila stabilnost broda, zbog čega bi bilo lakše da se prevrne.

Jahte kao što je Bajesian moraju da imaju komore koje su vodootporne, i koje su tako dizajnirane da spriječe brzo, katastrofalno potapanje čak i kad se neki djelovi napune vodom.

Italijanska obalska straža i ronioci nastavljaju podvodnu potragu pod opasnim uslovima. Zbog dubine na kojoj se brod nalazi, što zahtjeva posebne bezbjednosne mjere, ronioci koji rade u timovima mogu da provedu najviše 12 minuta u potrazi.

Pored kratkog vremena ronioci rade u jako uskim prostorima, sa krhotinama koje plutaju oko njih, sa ograničenom vidljivošću i bocama kiseonika na leđima.

Član italijanske obalske straže kaže da su ojačali ronilačke timove i da koriste podvodne robote na daljinsko upravljanje, koji mogu da ostanu pod vodom šest do sedam sati i da snime ono što ih okružuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније