Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

19. 08. 2024. 14:38 >> 14:55
1
Čitaj mi:

Euromost objavljuje snimke

Na odlagalištu "Mostina" i dalje se pali i odlaže zabranjeni otpad

Nevladina organizacija "Euromost" dobila je od građana Rožaja, koji nadgledaju rožajsko privremeno odlagalište "Mostina", video snimke koji pokazuju da se odlagalište, uprkos protestima, nekontrolisano koristi. Kako su rekli, to se dešava iako je direktor komunalnog preduzeća iz Rožaja naveo da su na ovom području angažovani čuvari od osam do 20 časova. Međutim, tvrdi NVO "Euromost", niko ga ne obezbjeđuje.

Prema njihovim tvrdnjama, vidi se kako se pali otpad, a i kako se odbacuju gume koje je, po zakonu o upravljanju otpadom zabranjene miješati sa drugim otpadom. Sve to su naveli iz ove organizacije koja je dostavila video snimke.

Kako su kazali iz NVO "Euromost", nakon trećeg protesta građani koji žive na ovom području svakodnevno nadgledaju ovo nelegalno privremeno odlagalište, a nastaviće i dalje da nadgledaju.

"I objaviće sve snimke koje budu napravili vezano za sva lica koja nekontrolisano koriste ovo privemeno nelegalno odlagalište. Njime rukovodi rožajsko komunalno preduzeće", naveli su. 

NVO "Euromost" je od građana dobila i ime firme koja je juče odložila gume na ovo privremeno odlagalište i protiv nje, kao i rožajskog komunalnog preduzeća, podnijela je danas prijave nadležnim inspekcijama.

"Takođe smo obavijestili Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Agenciju za zaštitu životne sredine, od kojih smo zatražili da ne krše Zakone i ne vrše krivična djela i odmah zatvore nelegalno privremeno odlagalište", kazali su.

Iz NVO "Euromost" navode, da se na snimcima koji su napravljeni svaki dan nakon poslednjeg protesta, jasno vidi da se rožajsko komunalno preduzeće i ovaj put oglušilo o zahtjeve Ministarstva ekologije, kao i Agencije za zaštitu životne sredine i prepustilo ovo nelegalno privremeno odlagalište da ga svi nekontrolisano koriste.

"I time ugrožavajući živote građana i životnu sredinu. Za šest dana nakon protesta u ovo nelegalno privremeno odlagalište je bez ikakve kontrole ušlo čak 169 lica sa svojim vozilima i nekontrolisano su odlagali otpad, a uz to su ga mnogi odlagali u zapaljeno žarište. Ono što takođe zabrinjava je što ovo preduzeće svu otpad gura u kanjon i prema rijeci Ibar, ne zatrpavajući ga, a takođe miješa sav otpad zbog čega  konstantno gori, a što ćemo u narednom periodu takodje objaviti". dodali su. 

Obratili su se i nadležnom tužilaštvu. 

"NVO 'Euromost' je danas pisano zatražila i od Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama, nakon što je evidentirano nekontrolisano odlaganje guma na ovom nelegalnom privremenom odlagalištu, da odmah reaguju i pokrenu postupak izviđaja i utvrđivanja izvršenog krivičnog djela, na štetu građana i životne sredine", saopštili su na kraju iz NVO "Euromost".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније