Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.L.B.

13. 08. 2024. 16:54 >> 16:56

Agencije za zaštitu životne

Na odlagalištu otpada "Mostina" utvrđene brojne nepravilnosti

Predstavnici Agencije za zaštitu životne na osnovu zahtjeva građana Rožaja obišli su privremeno odlagališta otpada "Mostina" i utvrdila nepravilnosti u primjeni propisanih mjera. To se navodi u zajedničkom saopštenju Agencije i Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Sa zahtjevom da se privremeno odlagalište otpada Mostina na pod hitno zatvori, grupa građana blokirala je juče saobraćaj na magistralnom putu na izlazu iz Rožaja. Na odlagalištu su često aktivni požari, a dim koji se širi, ugrožava zdravlje mještana velikog broja okolnih sela.

Podsjećaju da je Agencija 2. aprila ove godine, na osnovu zahtjeva građana, pokrenula postupak za utvrđivanje štete u životnoj sredini ili neposredne opasnosti od štete na privremenom odlagalištu otpada „Mostina” u Rožajama.

Kako navode, nakon toga 10. jula “Komunalno” d.o.o. Rožaje obavijestilo je Agenciju o mjerama koje su sprovedene u cilju zaštite zdravlja stanovništva okolnih sela.

“Među sprovedenim mjerama navedeno je postavljanje led rasvjete, video nadzora, izgradnja kapije i ograde, te zapošljavanje odgovornog lica. Međutim, današnjim obilaskom utvrđeno je da sve mjere iz prethodnog dopisa nisu u potpunosti ispoštovane”, poručuju iz Agencije.

Imajući u vidu stalne pritužbe građana zbog učestalih požara na lokaciji i ugrožavanja zdravlja stanovnika okolnih sela, Agencija za zaštitu životne sredine naložila je rožajskom komunalnom preduzeću da sprovede devet dodatnih mjera.

Među tim mjerala je adekvatno ograđivanje prostora privremenog odlagališta. Potrebno je navode i osvijetliti prostor privremenog odlagališta radi sigurnosti, kao i uspostaviti prijemno-otpremnu zonu sa kolskom vagom, parking prostorom i prostorom za pranje vozila, kako bi se spriječilo zaprljanje magistralnog puta prilikom priključenja specijalizovanih vozila.

Agencija je Komunalnom preduzeću naredila i da izgraditi kapiju kako bi se onemogućio pristup neovlašćenim licima tokom i van radnog vremena odlagališta, ali i da izgrade portirnicu i obezbijede čuvarsku službu, kao i postaviti video nadzor na cijelom prostoru privremenog odlagališta.

“Jasno istaknuti radno vrijeme privremenog odlagališta i osigurati da van radnog vremena bude zatvoreno, sa onemogućenim pristupom neovlašćenim licima. Definisati vremenske intervale za prekrivanje otpada zaštitnim slojem neutralnog materijala, tretiranje sredstvima za deratizaciju i uništavanje drugih organizama, te voditi preciznu evidenciju o svim sprovedenim radnjama”, navodi se u preporukama.

Agencija preporučuje i da se obezbijede sredstva za gašenje požara i uspostaviti efikasan sistem protivpožarne zaštite.

“Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Agencija za zaštitu životne sredine će nastaviti da prate situaciju na lokaciji „Mostina“ i preduzimaju sve neophodne korake kako bi se osigurala zaštita zdravlja stanovništva i životne sredine. Pozivamo građane da nastave sa prijavama nepravilnosti, jer je njihov doprinos ključan za očuvanje i unapređenje ekoloških standarda u Crnoj Gori”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније