Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

19. 08. 2024. 21:30 >> 21:30
Čitaj mi:

rat u gazi

Blinken potvrdio da je Izrael prihvatio predlog za prekid vatre i pozvao Hamas da učini isto

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas u Tel Avivu da je Izrael prihvatio predlog za prevazilaženje razlika koje sprečavaju prekid vatre i oslobađanje talaca iz Gaze i pozvao Hamas da učini isto.

Blinken je to rekao večeras posle dvoipočasovnog sastanka sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom održanim u Jerusalimu ranije danas, a pred sjutrašnju očekivanu posjetu Egiptu.

SAD, Egipat i Katar su mjesecima pokušavali da posreduju sporazumu, ali su razgovori često bili u zastoju.

Američki državni sekretar nije rekao da li se takozvani predlog za premošćavanje jaza bavio zahtijevima Izraela za kontrolu dva strateška koridora u Gazi, a za koji Hamas kaže da ne može da uspije, ni o drugim pitanjima koja su dugo ometala pregovore.

"Na vrlo konstruktivnom sastanku sa premijerom Netanjahuom danas on mi je potvrdio da podržava predlog za premošćavanje (jaza). Sledeći važan korak je da Hamas kaže 'da'", rekao je Blinken.

On je ranije ocijenio da je sada vrijeme da se zaključi sporazum o prekidu vatre u Gazi na osnovu kojeg bi se vratili taoci u zatočeništvu Hamasa i ublažile palestinske patnje posle više od deset mjeseci razornog rata.

Blinkenova deveta posjeta od početka rata Izraela i Hamasa započela je nekoliko dana pošto su posrednici, uključujući SAD, Katar i Egipat ponovo izrazili optimizam da je sporazum blizu.

Hamas je međutim izrazio duboko nezadovoljstvo najnovijim predlogom, a i Izrael je rekao da postoje pitanja o kojima ne želi kompromis.

Blinken je doputovao na Bliski istok prije očekivanih novih razgovora u Egiptu usred zabrinutosti da bi sukob mogao da se proširi u dublji regionalni rat poslije ciljanih ubistava dvojice vođa ekstremista u Libanu i Iranu koja se pripisuju Izraelu.

"Ovo je odlučujući trenutak, vjerovatno najbolji, možda poslednja mogućnost da se vrate taoci kući, da se postigne prekid vatre i svako postavi na bolji put trajnog mira i bezbjednosti", rekao je Blinken na početku razgovara sa predsjednikom Izraela Isakom Hercogom.

Dodao je da je takođe vrijeme da se osigura da niko ne preduzme korake koji će omesti taj proces, u uvijenoj aluziji na Iran.

"I zato mi radimo da osiguramo dane bude eskalacije, da ne bude provokacija, da ne bude akcija koje na bilo koja način odvraćaju od postizanja tog sporazuma", rekao je državni sekretar SAD, dodajući da čak i ako Hamas prihvati predlog postoje i dalje složena pitanja koja zahtijevaju teške odluke lidera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније