Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Marko Terzić [ TVCG ]

19. 08. 2024. 19:32 >> 19:51
Čitaj mi:

DANILO ŠARANOVIĆ

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna uprkos izazovima

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna, uprkos kontinuiranim izazovima, poručio je u razgovoru za TVCG ministar unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović. Samo u posljednjih osam mjeseci procesuirano je, kaže ministar, preko 500 operativno interesantnih osoba i članova organizovanih kriminalnih grupa.

Šaranovića smo pitali i kako se planira riješiti problem manjka policijskih službenika

"Imajući u vidu kadrovski deficit od 1.500 policijskih službenika cilj je ne samo da ojačamo već i da reformisemo policiju koja će štititi građane i državu od kriminalaca, a ne kriminalce od države. Sam zakon ima za cilj otvaranje vrata policije za mlade visokoškolce i visoko kvalifikovan stručni kadar kako bismo na najbolji način odgovorili na savremene bezbjednosne izazove. Paralelno s tim, ovim zakonom smo i produžili rok za ostvarivanje povlašćenih uslova za odlazak u penziju do kraja 2028. godine, kako bi starija generacija policajaca svoje dragocjeno iskustvo prenijela na mlađe kolege", kazao je Šaranović.

Takođe, kako kaže, biće omogućen povratak i onim policajcima koji su mlađi od 40 godina, a koji su u prethodnom periodu iz različitih razloga napustili policiju.

Pitanje: U javnosti su se mogle čuti kritike tog zakonskog rješenja u pogledu eventualne politizacije policije i potpune liberalizacije zapošljavanja. Kako to komentarišete?

Odgovor: "Sam zakon su stidljivo komentarisali oni kojima ne odgovara reforma i jačanje policijskih struktura, ali i rezultati koje postižemo. Upravo su ove zakonske norme nastale na bazi pozitivne prakse iz regiona i EU, a one podrazumijevaju i stroge kontrole i provjere prilikom zapošljavanja. Dokaz da je zakon u duhu pune profesionalizacije policijskog sistema je i jačanje uspostavljenog sistema provjere i osiguranja integriteta policijskih službenika kroz jačanje kapaciteta Odjeljenja za antikorupciju i Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije, saglasno preporukama GRECO-a.

Pitanje: Borba protiv organizovanog kriminala prioritet je ministarstva na čijem ste čelu, i to ste ranije isticali. Da li ste zadovoljni rezultatima Sektora za borbu protiv kriminala?

Odgovor: "Sektor za borbu protiv kriminala u posljednjih osam mjeseci je procesuirao preko 500 operativno interesantnih lica i članova organizovanih kriminalnih grupa. Imajući u vidu zaista sjajne rezultate koje je sektor postigao, s posebnim ponosom ističem broj procesuiranih članova i vođa organizovanih kriminalnih grupa, veliki broj procesuiranih lica za teška koruptivna djela, krijumčarenje akciznih roba i narkotika na međunarodnom nivou. Time je učinjena rekordna i istorijska šteta budžetu Crne Gore u iznosu većem od 526 miliona eura. Posebno ističem i rekordne zapljene oružja. Uz sve ovo, nikada bolja saradnja između organa obavještajno-bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori sa tužilaštvom i drugim institucijama rezultirala je drastičnim rastom međunarodnog ugleda našeg sektora bezbjednosti, što za posljedicu ima nikada bolju saradnju našeg sistema bezbjednosti s međunarodnim partnerskim službama i agencijama", kaže on.

Pitanje: Kakva je danas bezbjednosna situacija u Crnoj Gori?

Odgovor: "Kontinuirane preventivne i represivne aktivnosti sektora bezbjednosti u cjelini doprinose stabilnom bezbjednosnom ambijentu. Obavještajni podaci, broj procesuiranih lica i broj pokrenutih krivičnih istraga nam daju za pravo da kažemo da je bezbjednosna situacija stabilna uprkos kontinuiranim izazovima", kaže Šaranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније