Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nena Drašković [ Radio Crne Gore ]

18. 08. 2024. 16:35 >> 17:49
3
Čitaj mi:

ĐUKIĆ ZA RADIO CRNE GORE

"Milatović se uključuje u izbore iz obaveze prema stranci a ne funkciji predsjednika"

Izjavu šefa države Jakova Milatovića ,,da ima obavezu da se uključi u podgoričke izbore” , ne bi trebalo tumačiti kao stav da je situacija jako loša, te da stoga mora kao predsjednik da pomogne, već kao političku ambiciju da sa svojom partijom uđe u podgoričku vlast, kaže za Radio Crne Gore politički analitičar Stefan Đukić.

Đukić vjeruje i da će Milatović na izborima u glavnom gradu nastupiti u savezu sa Građanskim pokretom URA, kao građansko- centristički blok, a da će najvjerovatnije, ukoliko uspiju da se dogovore, saveznici sa državnog biti i koalicioni partneri na lokalnom nivou.

Ocjenjuje i da će proboj starih aktera u novom ruhu zavisiti od toga koliko će uspjeti da animiraju birače. Od rezultata podgoričkih izbora, kako smatra Đukić, zavisiće i rezultat izbora u Budvi.

"Milatović sigurna smatra da je trenutna politička situacija jako loša pa da on mora kao predsjednik da uskoči, ali svi znamo da nije. Njegova je obaveza je da želi da formira svoj pokret, da taj pokret ima dobar rezultat na podgoričkim izborima i poziciju koja će da uvede u podgoričku vlast. Tako da obavezu ima prema svojoj političkoj ambiciji. To je sasvim u redu. Ali, reći da ima obavezu kao predsjednik Crne Gore prosto nije tačno", smatra Đukić. 

A prirodan saveznik Milatoviću u ovom trenutku je Građanski pokret URA, kaže Đukić.

"Pretpostavljam da će Milatović ići zajedno sa URA na kartu da su neka centristička građanska opcija. U svakom izbornom krugu imamo neku novu ili neku staru prerušenu u to ruho. To je nešto na što smo već navikli", rekao je Đukić u izjavio za Radio Crne Gore. 

Koji su još savezi ili koalicije moguće ostaje da se vidi. Hoće li pokret Evropa sad ići sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore", SNP-om i Demokratskom Crnom Gorom, odnosno hoće li se koalicija sa državnog prenijeti i na lokalni nivo?

"Sve je pitanje koliko mogu da se dogovore i šta će da se desi. Tu je taj džentlmenski dogovor među partijama koje nisu DPS, da ona koja osvoji najviše glasova ima predsjednika opštine odnosno gradonačelnika. Mislim da to više neće važiti već da će sve biti plod dogovora", ukazao je Đukić. 

Biće zanimljivo, napominje Đukić, šta će se dogoditi sa starim akterima u novom društvu.

"Koliko će oni moći da dođu do birača, kako će djelovati prema njima, odnosno da li će biti zainteresovani da proguraju partiju Jakova Milatovića, partiju Duška Markovića ili novu staru kombinaciju SD, SDP. Od toga u suštini zavisi. Kakva bude njihova reakcija, onda će biti i reakcija ovih ostalih", kazao je on. 

Od izlaznosti, odnosno rezultata podgoričkih izbora, kako ocjenjuje Đukić, zavisiće i rezultati izbora u Budvi.

Đukić zaključuje da će upravo rezultat podgoričkih izbora uzročno-posljedično diktirati politička zbivanja i u drugim opštinama, naročito onim gdje se vlast teško formira ili se ne može formirati.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније