Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

19. 08. 2024. 20:55 >> 20:55
1
Čitaj mi:

Petr Pavel

Češki predsjednik smatra da Ukrajina može u NATO i ako ne povrati dio teritorije od Rusije

Predsjedik Češke Petr Pavel izjavio je danas da bi Ukrajina mogla da uđe u NATO čak i dok dio njene teritorije okupira Rusija i da za to već postoji presedan pošto je svojevremeno Zapadna Njemačka primljena u zapadni vojni savez.

"Mislim da puna obnova kontrole nad cijelom teritorijom nije nužan preduslov. Ukoliko se bude povukla neka administrativna granica onda možemo da prihvatimo tu administrativnu granicu kao privremenu a da primimo u NATO Ukrajinu sa teritorijom koju u tom trenutku kontroliše" izjavio je predsjednik Pavel u intervjuu dnevniku Pravo.

Češki predsjednik smatra da bi Ukrajina mogla da bude primljena posle mirovnih pregovora za okončanje rata uz pomoć svjetskih sila, SAD, Kine i Evropske unije, kada bi obje strane uvidjele da više ne mogu da nastave da ratuju i započele bi pregovore.

"Ukoliko počnu mirovni pregovori vrlo vjerovatno je da će Rusija dugoročno okupirati dio ukrajinske teritorije a demokratske zemlje koje poštuju međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija trebalo bi da poštuju sporazum zaraćenih strana ali da ne priznaju promjenu međunarodnih granica na osnovu agresije", kazao je Pavel.

Češki predsjednik je podsjetio da već postoji presedan za takvo učlanjenje jedne zemlje koja nije kontrolisala dio svoje teritorije.

"Došlo je do podjele Njemačke koju nisu priznale sve zapadne države a iako je dio Njemačke okupirao Sovjetski Savez Njemačka je, odnosno njen ostatak, primljena u NATO 1955. godine. Tako da mislim da je to pravno i tehničko rješenje kako da se Ukrajini mogući ulazak u NATO a da NATO time ne dođe u sukob sa Ruskom Federacijom", rekao je Pavel.

Češki predsjednik upozorio je da nastaje nova bezbjednosna realnost i da bi bilo opasno ostaviti Ukrajinu da visi u vakuumu jer bi to bilo samo pretplata za sukob u budućnosti.

"Ako želimo da očuvamo ravnotežu u Evropi nužno je da primimo Ukrajinu u prostor bezbjednosti koji je danas NATO ali da paralelno vodimo pregovore sa Rusijom o obnavljanju bezbjednosnog sistema u Evropi. Zato što smo pomalo potcijenili te debate koje su vođene do aneksije Krima 2014. godine", rekao je Pavel.

Češki predsjednik kazao je da će Evropa i Rusija morati da se vrate sistemu ugovora, posmatrača na vježbama, mjerama koje povećavaju uzajamno povjerenje jer na kraju krajeva upravo to održava mir i bezbjednost u Evropi a ne to da li je Ukrajina u NATO ili ne.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније