Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

19. 08. 2024. 09:09 >> 09:09
Čitaj mi:

ĆOROVIĆ

"Etno-federalizaciju nam podmeću protivnici Vlade"

Potpredsjednik Bošnjačke stranke i poslanik u Skupštini Jasmin Ćorović smatra da je rekonstrukcija Vlade, koja je podrazumijevala ulazak BS i koalicije "Za budućnost Crne Gore" u izvršnu vlast, donijela stabilizaciju političke scene i smirivanje nacionalnih i drugih tenzija u društvu.

"Takođe, rekonstrukcija je pokazala međunarodnim partnerima da premijer Milojko Spajić kontroliše određene procese i da će političko stanje u Crnoj Gori biti znatno stabilnije u odnosu na period prije rekonstrukcije. Sa druge strane, rekonstrukcija Vlade otvorila je i brojna pitanja i bojazni. Prije svega, ulazak saveza "Za budućnost Crne Gore" u Vladu zabrinjava suverenističku struju u državi, pa se postavljaju brojna pitanja, poput onog da li se time otvaraju vrata tzv. "srpskom svetu", jačem uticaju Aleksandra Vučića i Srbije na Crnu Goru i da li će se ZBCG proevropski i atlanski put Crne Gore zaokrenuti ka Rusiji i interesima nekih drugih centara. Tu su i pitanja koja se postavljaju Bošnjačkoj stranci, zašto je ušla u Vladu u kojoj će participirati politički subjekti poput ZBCG, sa potpuno suprotnim ideološkim principima, i da li to znači odustajanje od dosadašnjeg programa i prepoznatljive naše politike. Brojne su nepoznanice i sva ova pitanja zainteresovane javnosti su na mjestu", rekao je Ćorović u razgovoru za "Dan".

On naglašava da je rekonstrukcijom stvorena Vlada u kojoj niko nikog ne može da uslovljava i ucjenjuje i da nameće isključivo svoje političke ciljeve.

"Ovo je Vlada ideološke i političke ravnoteže. Pogledajte samo broj ministarstva i zastupljenost političkih subjekata u njoj i biće vam sve jasno. Takođe, parlamentarna većina jeste ogromna, nikad veća nego sada, ali ako postavite određena škakljiva pitanja, koja bi podrazumijevala izmjene Ustava i sl. suočićete se sa jednom fluidnošću te većine. To me relaksira u pogledu ovih briga o eventualnim izmjenama Ustava, zaokretanja evroatlanskog puta Crne Gore itd", kaže Ćorović.

Ističe da odluka o ulasku u Vladu nije donesena preko noći i preko koljena, već je rezultat sveobuhvatne analize.

"Svjesni brojnih rizika i izazova, ali isto tako odgovorno i hrabro dali smo šansu novom načinu borbe za stare principe i politiku Bošnjačke stranke – kazao je Ćorović, dodajući da nijesu odustali od svog stranačkog programa, ideologije i političkih ciljeva.

Komentarišući prigovore da BS ulaskom u Vladu doprinosi etno-federalizaciji Crne Gore, tvrdi da se radi o klasičnoj podmetačini i političkom spinu.

"Bošnjačka stranka se, shodno svom programu, snažno zalaže za građanski koncept Crne Gore, u kome je nosilac suvereniteta građanin, bez obzira na njegove lične osobine, naciju, vjeru, pol itd. To je i njeno ustavno određenje, pa nikakvi koncepti etno-federalizacije, nacionalne države i sl. nisu tema koja zaokuplja rukovodstvo Bošnjačke stranke. Mišljenja sam da imamo najbolje ustavno uređenje države u regionu kada je u pitanju ova tematika. Građanski koncept državnog uređenja je najpravedniji koncept, on posebno štiti manje brojne narode u višenacionalnim državama, i ne vidim osnova zašto bi Bošnjačka stranka to mijenjala", naglasio je Ćorović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније