Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ Beta ]

19. 08. 2024. 17:38 >> 17:38
15
Čitaj mi:

italijanski list

Korijere dela sera: Vučić nagovijestio gušenje protesta zbog litijuma

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nagovijestio je "ponovno zavođenje reda" i moguće gušenje protesta zbog najavljenog rudarenja litijuma, tvrdeći da je to "teror manjine nad većinom" i "hibridni rat koji Zapad vodi protiv vlade" u Beogradu, piše italijanski list Korijere dela sera.

Milanski dnevnik navodi da je "razlog za proteste kakve Srbija godinama nije vidjela" ubjeđenje zaštitnika životne sredine i građana da bi rudarenje litijuma, dogovoreno s Njemačkom i Evropskom unijom, potpuno zatrovalo dio Srbije i da se zato na demonstracijama čuje da je to "izdaja", uz poruku: "Naše zdravlje je važnije od vaših para".

Korijere dela sera ukazuje da je procijenjeno da bi litijum iz Srbije bio ključan za proizvodnju električnih automobila u Evropi i suzbijanje kineske konkurencije, kao i da su Njemačka i EU obećali da će litijum u regionu Jadra biti vađen uz najvišu moguću zaštitu prirodne sredine.

Ipak, u izvještaju se primjećuje da je koncesija za kopanje litijuma data "anglo-australijskoj multinacionalnoj kompaniji Rio Tinto koja malo brine o problemima zaštite prirodne sredine".

Italijanski list napominje da je rudarenje litijuma "tabu i za borce za zdravu prirodnu sredinu širom Evrope", koji upozoravaju da bi "uz izgovor o zelenom automobilu bilo zatrovano cijelo jedno područje u srcu Balkana".

"Osokoljen nedavnom izbornom pobjedom i siguran da će pobijediti, Vučić najavljuje i referendum da bi razbio demonstracije", dodaje Korijere dela sera.

List ukazuje i da je najprije ukinuto, a sada ponovo dato odobrenje srpske vlade Rio Tintu za kopanje litijuma, "stvorilo za igrača na žici Vučića nov prostor na međunarodnoj pozornici".

"Iako je u najboljim odnosima s Moskvom i Pekingom, i mada je u džepu imao veoma masnu kinesku ponudu, Beograd se opredijelio za šest milijardi eura vrijedan sporazum s Njemačkom i Evropljanima", zaključuje milanski list, uz ocjenu da to srpskoj vlasti može pomoći u približavanju Evropskoj uniji.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније