Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

B.B. [ Beta ]

12. 07. 2024. 22:24 >> 22:24

PETR PAVEL

Češki predsjednik očekuje pomak u ratu u Ukrajini krajem godine

Predsjednik Češke Petr Pavel izjavio je danas u debati u Hjustonu u SAD da se neki pomak u ratu u Ukrajini može očekivati tek krajem ove ili početkom sljedeće godine, a da će Rusija sjesti za pregovarački sto čim shvati da ne može da ostvari nikakav bitniji uspjeh na ratištu.

"Ne možemo da očekujemo nikakav veći proboj na liniji fronta. Zapad bi trebalo da nastoji da ubjeđuje Rusiju da ne može da postigne nikakav značajniji uspjeh na ratištu. A to će je dovesti za pregovarački sto", kazao je češki predsjednik u debati koju je organizovao Atlantski savjet.

Pavel je ponovo naglasio da NATO savezu i demokratskim zemljama uopšte nije cilj da poraze Rusiju, već im je cilj samo da ona ne bude uspješna u Ukrajini.

Češki predsjednik ocijenio je da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski može da bude zadovoljan zaključcima na samitu NATO u Vašingtonu ovih dana iako Ukrajina nija dobila jasnu pozivnicu za NATO, ali je po mišljenju Pavela dobio šta mu je trebalo, od konkretnog oružja za ratište do bilateralnih garancija bezbjednosti za budućnost.

"Dovoljna pomoć bi bila ona pomoć koja bi omogućila Ukrajini da obnovi u potpunosti svoju teritoriju, ali to u ovom trenutku nije realno. Moramo da vodimo računa o tome ko je protivnik. Da li je pomoć Ukrajini dovoljna vidjeće se u trenutku kada bude u stanju da sačuva svoju teritoriju", rekao je Pavel.

Češki predsjednik naglasio je da uz to što se pomaže Ukrajini da održi čvrstu liniju odbrane nužno je da se paralelno ulože maksimalni politički i diplomatski napori da se ubijedi što više zemalja da rat u Ukrajini treba rješavati u skladu sa međunarodnim pravom, a takođe uložiti napore da se ubijedi Kina da joj nije u interesu podrška Rusiji.

"Nijedna pojedinačna članica NATO saveza ne može da bude posrednik. Ni Viktor Orban", kazao je predsjednik Pavel o eventualnim mirovnim inicijativama.

"Kada počnu pregovori Zapad nikada ne bi trebalo da prizna okupirane teritorije kao ruske. Logičnije je da se nazovu "privremeno okupiranim teritorijama´ jer nije realno da se brzo vrate Ukrajini", kazao je češki predsjednik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније