Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

19. 08. 2024. 20:30 >> 20:36
Čitaj mi:

majmunske boginje

SZO predlaže da se pokrenu planovi vakcinacije u zonama pogođenim mpoksom

SZO je preporučila danas zemljama pogođenim sojem mpoks virusa (majmunske boginje) koji se nedavno pojavio u Africi da pokrenu planove vakcinacije u zonama gdje su se slučajevi zaraze pojavili.

Ponovo izbijanje mpoksa u Demokratskoj Republici Kongo, koji nosi virus klad 1b i koji takođe pogađa afričke zemlje Burundi, Keniju, Ruandu i Ugandu podstakao je SZO da 14. avgusta proglasi globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju, što je najviši nivo zdravstvene uzbune.

SZO je već proglasila takvu vanrednu situaciju 2022. godine kada se epidemija mpoksa širila svijetom, a uzbuna je povučena u maju 2023. ali je ona objavila preporuke za sve zemlje i posebno tražila da pripreme nacionalne planove borbe ili da zadrže kapacitete nadzora.

Te preporuke i dalje važe ali SZO je danas dala dodatne preporuke upućene zemljama koje bilježe ponovo pojavljivanje bolesti posebno, ali ne i isključivo, za Demokratsku Republiku Kongo, Burundi, Keniju, Ruandu i Ugandu.

SZO im, između ostalog, preporučije da pokrenu planove za jačanje aktivnosti vezanih za vakcinacije protiv malih boginja u zonama gdje su se pojavili slučajevi, ciljajući osobe sa povećanim rizikom od infekcije, na primjer slučajeve koji su imali kontakte sa zaraženim, djecu, zdravstvene radnike, njegovatelje itd.

Kada je u pitanju međunarodni prevoz, SZO preporučuje da se ustanove ili ojačaju sporazumi o prekograničnoj saradnji oko nadzora i upravljanja slučajevima za koje se sumnja da su mpoks, komunikacija informacija putnicima i prevoznim kompanijama.

Dodaje se da to treba sprovesti bez pribjegavanja regionalnim restrikcijama o putovanjima i trgovini koje bi imale nepotreban uticaj na lokalne, regionalne i nacionalne privrede.

SZO je pozvala pogođene zemlje da uspostave ili ojačaju mjere koordinacije hitnih intervencija na nacionalnom i lokalnom nivou, da pojačaju nadzor bolesti kao i njeno utvrđivanje, da utvrđuju razne sojeve i da prijavljuje SZO-u blagovremeno i na nedjeljnoj bazi.

Pozvala je da se poboljša istraživanje, bori protiv stigmatizovanja vezanog za bolest, poboljša stručnost zdravstvenog osoblja vezanog za mpox uz istovremeno obezbjeđivanje opreme za njihovo pojedinačnu zaštitu.

Ukupno 18.737 slučajeva za koje se sumnja da su mpoks zabilježeno je od početka godine u Africi, saopštila je u subotu agencija za zdravlje afričke unije (Africa CDC).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније