Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

A.B. [ CdM ]

18. 08. 2024. 13:58 >> 14:25
1
Čitaj mi:

PODGORICA

Stanari naselja City kvart o svom trošku porušili kontejnersku površinu

Član nestranačke Građanske inicijative 21. maj i odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković, pozvao je Upravu za inspekcijske poslove konačno da reaguje i uspostavi komunalni red u podgoričkom naselju City kvart.

“Stanari nekoliko zgrada u City kvartu samoorganizovali su se preko svojih etažnih skupština i porušili, o svom trošku, kontejnersku površinu na parkingu u ulici Veselina Đuranovića. Na taj korak su se odlučili nakon priličnog strpljenja i tolerisanja nerada gradskih inspekcijsklih službi povodom otpadne komercijalne ambalaže i otpada koji prati rad ugostiteljskih objekata. Nepropisno odstranjivanje otpada nepovoljno se odražavalo po interese stanara okolnih zgrada, na njihovo zdravlje i pravo na zdravu životnu sredinu”, naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima u ovom dijelu City kvarta, na 12 stambenih zgrada, od kojih svaka ima prosječno po 100 stanova, trenutno je dostupna samo jedna površina sa dva polupodzemna kontejnera za odlaganje otpada.

To je, poručuje on, nedovoljno pa će se u narednim danima situacija sa otpadom u City kvartu ekstremno pogoršati zbog čega je nužna najbrža moguća reakcija gradskog Sekretarijata za komunalne poslove, posebno u dijelu davanja saglasnosti na predložene lokacije.

“Do konačnog određivanja lokacija i postavljanja na njima odgovarajućih posuda za odlaganje komunalnog otpada, stanovnicima City kvarta i tamošnjim preduzetnicima neophodno je na raspolaganje staviti dodatnu privremenu lokaciju za propisno odlaganje otpada. To može biti, privremeno, i na površinama na kojima se planira izgradnja obrazovnih i zdravstvenih ustanova u tom dijelu grada”, smatra Zeković.

On naglašava da je neophodno narednih dana i sedmica da se pojača inspekcijski nadzor a stanari i preduzetnici blagovremeno informišu o lokacijama za odlaganje otpada kako bi se spriječilo formiranje divljih deponija.

“Smeće se već ostavlja na trotoarskim i zelenim površinama jer građani i osoblje poslovnih prostora su lijeni odnosno nijesu raspoloženi da po naselju traže posudu za smeće nego računaju da će njihov otpad na odgovarajuće mjesto odnijeti savjesniji komšija ili radnik gradske “Čistoće””, ustiče on.

Zeković poziva vlasnike kompanija “Zetagradnja” i “Čelebić” koji su bivši investitori svih zgrada ali i dalje vlasnici kompletnog zemljišta na kojima se one nalaze da postanu dio rješenja za probleme stanovnika naselja što može podrazumijevati da im konačno, poslije toliko godina, trajno ustupe vlasnička prava nad zemljom na kojoj se nalaze stanovi, poslovni prostori i zelene površine o kojima upravo i isključivo oni sami brinu.

“Zbog situacije sa komunalnim otpadom i zaštitom životne sredine u City kvartu neophodno je pristupiti organizovanju Zbora građana”, zaključio je Zeković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније