Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

20. 08. 2024. 15:46 >> 16:01
1
Čitaj mi:

KABINET PREDSJEDNIKA

Milatović vratio tri zakona Skupštini na ponovno odlučivanje

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio je tri zakona Skupštini na ponovno odlučivanje, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

U pitanju su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakon o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o energetici.

Saopšteno je i da je Milatović proglasio Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora i Zakon o dopuni Zakona o koncesijama, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

"U odnosu na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, u obrazloženju odluke Predsjednik je naveo da je usvojenim Zakonom, pored ostalog, uveden poseban postupak zapošljavanja policijskih službenika bez javnog oglašavanja i bez kadrovskog plana. Naime, imajući u vidu da usvojenim zakonskim rješenjem kompletnu proceduru izbora policijskih službenika sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova preko komisije koju obrazuje ministar, kojem je ostavljeno faktički diskreciono pravo da donosi odluke o prijemu u radni odnos velikog broja policijskih službenika, a obzirom da su ministri nesumnjivo politički izabrana lica, u tom smislu postoji visok stepen rizika od dodatne politizacije kako navedenog Ministarstva, tako i Policije”, stoji u obrazloženju.

Kada je u pitanju Zakon o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, Milatović je naveo da se usvojenim izmjenama Zakona, pored ostalog, mijenja način izbora direktora obrazovnih ustanova tako što se predviđa da iste bira i razrješava ministar, umjesto školski odbor, kako je to bilo definisano dosadašnjim zakonskim rješenjem.

Iz kabineta navode da Milatović smatra da se na navedeni način proces izbora direktora dodatno centralizuje, a njegova transparentnost smanjuje, što ga čini ranjivim i podložnim politizaciji.

"Imajući u vidu da je obrazovni sistem jedan od stubova razvoja našeg društva, mišljenja sam da usvojene izmjene predstavljaju korak unazad u odnosu na važeće rješenje za koje se očekivalo da bude dodatno unaprijeđeno jačanjem postojećeg mehanizma”, stoji u obrazloženju upućenom Parlamentu.

U odnosu na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, Milatović je naveo da su predloženim amandmanskim djelovanjem, uvedene suštinske promjene u načinu izbora članova i predsjednika Odbora Regulatorne agencije za energetiku i regulisanje komunalne djelatnosti.

"Konkretno, promjene se odnose na izmjenu člana 30 i brisanje članova 31 i 32 postojećeg Zakona. Uvođenjem pomenutog amandmana, Skupština Crne Gore preuzima direktnu ulogu u imenovanju članova Odbora, dok se kida dosadašnja Komisija sastavljena od sedam članova koje su predlagali: Vlada, Crnogorska akademija nauka, Univerzitet Crne Gore Privredna komora Crne Gore i Skupština Crne Gore na predlog Administrativnog odbora. Smatram nedopustivim da se kroz najavljeno tehničko prilagođavanje Zakona vrše suštinske promjene tako što se mijenja način izbora članova Odbora Regulatorne agencije", dodaje se u saopštenju Milatovićevog kabineta. 

Nadalje se ističe da ova promjena može rezultirati povećanjem političkog uticaja na proces imenovanja, uz smanjenje objektivnosti i stručnosti u odabiru članova Odbora.

"Regulatorna agencija igra ključnu ulogu u osiguravanju nepristrasnog i efikasnog upravljanja energetskim sektorom. Svako narušavanje njene autonomije putem političke kontrole predstavljalo bi ozbiljnu prijetnju stabilnosti i dugoročnoj održivosti energetskog sistema Crne Gore, posebno u kontekstu nastavka politizacije državnih energetskih kompanija i izostanka reformi koje bi unaprijedile transparentnost i efikasnost njihovog poslovanja", navedeno je u obrazloženju.

Takođe, Milatović je u odnosu na pomenute zakone istakao da je imajući u vidu značaj predloženih izmjena, neprihvatljivo to što predmetni zakoni nijesu prošli javnu raspravu.

“Ovaj potez predstavlja nastavak loše prakse ostvarivanja političke kontrole nad nezavisnim institucijama. Suštinske promjene sistemskih zakona moraju proći sve predviđene demokratske procedure i uključiti zainteresovanu javnost i stručna tijela. Samo tako ostajemo posvećeni unaprjeđenju vladavine prava i demokratije u Crnoj Gori”, stoji u obrazloženju upućenom Parlamentu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније