Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Darko Bulatović [ RTCG ]

20. 08. 2024. 15:06 >> 15:21
Čitaj mi:

UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE

Pojavila se kju groznica u Nikšiću i Danilovgradu, eutanazirano 14 grla

Na nekoliko velikih farmi krava u Danilovgradu pojavila se kju groznica i dosad je eutanazirano najmanje 14 grla, kazao je za portal Javnog servis direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

“Mi smo uvijek zabinuti kad su u pitanju zoonoze, bolesti koje se sa životinja mogu prenijeti na čovjeka. To nije alarmantno stanje ii ništa što se ne dešava inače za ovaj period godine", rekao je Đaković. 

Na naše pitanje zašto javnost nije upozorena ranije, Đaković kaže da se radi o uobičajenoj situaciji za ovaj period godine i da se to ponavlja iz godine u godinu.

“Kad je ljeto bolest se pojača, sa hladnim danima to pada. Možda je ima malo više nego prethodnih godina. Kju groznica je prisutna već godinama u Crnoj Gori. Ona se ne može suzbiti i iskorijeniti, čak kod nas se već i odmoćalia pod nazivom “balkanski grip”, pojasnio je on. 

Đaković kaže da je Uprava donijela program i set mjera koji će da sprovediti kako bi učinili sve da bolest stave pod kontrolu.

“Formiran je I stručni tim koji sve prati", kazao je on. 

Đaković kaže i da postoji vakcina koju je odobrila Evropska Unija i da se o tome razmišlja kao opciji.

“Ukoliko naš stručni tim donese odluku, moraćemo dvojiti sredstva za kupovinu te vakcine", poručio je on. 

Da se kju groznica pojavila i u Nikšiću potvrdila nam je i veterinarska inspektorka Slavica Sudžum.

“Na jednoj farmi u Nikšiću potvrđeni su slučajevi kju groznice. Nekoliko je krava eutanazirano i shodno preporukama zakopano, a nekoliko je oboljelih. Obaviještena je i epidemiološka služba u Nikšiću”, kaže Sudžum.

Ona smatra da država treba da donese odluku o vakcinaciji grla.

"Radi se o vakcini koja košta svega nekoliko eura. Svako grlo je vrijedno”, zaključuje ona.

Štaj je kju groznica

Za kju groznicu se kaže da je to profesionalna bolest stočara, veterinara i ljudi koji su u direktnom kontaktu sa životinjama.

Ova groznica, kada se unese u organizam, može i da ne izazove značajne simptome.

Međutim, javlja se i oboljenje koje se manifestuje povišenom temperaturom takođe upalom pluća, malaksalošću, a uspješno se liječi antibioticima. Izaziva je bakterija Coxiella burnetiid.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније