Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nik Torp - BBC, Budimpešta  [ BBC ]

21. 08. 2024. 17:31   >>  20:14

Rusija, Ukrajina i EU: Novim zakonom u Mađarskoj smanjena pomoć ukrajinskim izbeglicama

Još nije poznato koji broj od ukupno 31.000 ukrajinskih izbeglica u Mađarskoj će biti ugrožen zbog stupanja na snagu novih zakona.

Izbeglice na železničkoj stanici
Getty Images

Hiljade ukrajinskih izbeglica mogle bi da završe na ulici ili da budu primorane da se vrate u Ukrajinu zbog zakona koji je stupio na snagu u Mađarskoj.

Novi propisi ograničavaju pomoć Ukrajincima, pa će pravo na nju imati samo oni koji dolaze iz oblasti Ukrajine direktno pogođenim ruskom invazijom.

Mađarske vlasti na tu listu uvrstile su 13 ukrajinskih regiona, a vlada ove zemlje članice Evropske unije svakog meseca će objavljivati novi spisak.

Na listi su trenutno Dnjepropetrovsk, Donjeck, Žitomir, Zaporožje, Lugansk, Nikolaev, Odesa, Sumi, Harkov, Herson, Černigov, Kijevska oblast i Krim, poluostvro koje je Rusija anektirala 2014.

Još nije poznato koji broj od ukupno 31.000 ukrajinskih izbeglica u Mađarskoj će biti ugrožen zbog stupanja na snagu novih zakona.

Najugroženiji su Romi iz zapadnog Transkarpatskog regiona, koji trenutno žive u skloništima, koja će sada biti zatvorena, upozoravaju aktivisti za ljudska prava.

Njihova pozicija je još komplikovanija zbog činjenice da mnogi imaju i ukrajinsko i mađarsko državljanstvo.

Zbog toga ne mogu da zatraže azil u drugim zemljama EU.

Samo Ukrajinci čija je poslednja zvanična adresa bila u oblastima „direktno ugroženim usled vojnih operacija" i dalje mogu da računaju na pomoć Mađarske, koja se sastoji iz pružanja besplatnog smeštaja i novca za osnovne potrebe.

To ne znači da će oni koji ne ispunjavaju ovaj uslov biti odmah izbačeni iz domova, ali od 21. avgusta država više neće isplaćivati subvencije njihovima stanodavcima.

Usvojene izmene odnose se na zakone koji su stupili na snagu 2022. godine, posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Mađarski premijer Viktor Orban jedini je lider zemlje EU koji održava odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Prethodno su mađarske vlasti odbile da pruže dodatnu vojnu pomoć Ukrajini i u više navrata pozivali su EU i NATO da učine isto.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније