Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 08. 2024. 06:37 >> 09:05
1

NA RAČUN FONDA

FZO: Više pacijenata imaće pravo na insulinske pumpe i senzore

Pravo na senzor za mjerenje glukoze, kao i na insulinsku pumpu na račun Fonda za zdravstveno osiguranje biće proširen, a u Crnoj Gori će biti dostupno nekoliko vrsta senzora. To je predviđeno Izmjenama Pravilnika o medicinsko tehničkim pomagalima, koji donosi Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZOCG), a čije se usvajanje  očekuje polovinom septembra, nakon saglasnosti Ministarstva zdravlja.

Kako su iz FZO pojasnili za Portal RTCG, navedene  izmjene pravilnika  donose važne novine za pacijente oboljele od dijabetesa tip 1, posebno za korisnike senzora za mjerenje glukoze I insulinskih pumpi.

Kategorije lica koja će imati pravo na ove uređaje dodatno se proširuju, čime se, kako navode, još jednom poboljšavaju uslovi za pacijente sa dijabetesom tip 1 u Crnoj Gori, nakon izmjena iz 2023. godine koje su već povećale broj korisnika senzora.

“Pravo na senzor o trošku Fonda dodatno se proširuje na sljedeće kategorije osiguranika: Pacijente koji koriste insulinske pumpe; Trudnice, žene u periodu godinu dana nakon porođaja i u predkoncepcijskom periodu; Lica sa invaliditetom; Osiguranike koji se liječe od malignih oboljenja”, kazali su nam iz FZO.

Pravo na insulinsku pumpu, uz već propisane medicinske indikacije dodatno je prošireno na sve osiguranike, bez obzira na godine starosti.

Dosadašnje rješenje je starosnu granicu definisalo do 26 godina.

“Od skoro, odobrenje od nadležnih organa za isporuku senzora, u Crnoj Gori je dobilo nekoliko kompanija koje imaju različite vrste senzora”, saopšteno je iz FZ0.

Ova činjenica je, kako navode, od velikog značaja za pacijente sa dijabetesom tip 1, ljekare endokrinologe  i Fond za zdravstveno osiguranje,  jer zainteresovanost većeg broja kompanija na budućem Javnom pozivu, koji raspisuje Fond garantuje veću ponudu  i bolji kvalitet senzora na tržištu Crne Gore.

“Ovim će se riješiti dugogodišnji problem naših osiguranika i dati mogućnost da se senzori preuzimaju u Crnoj Gori, izborom između više različitih vrsta senzora i insulinskih pumpi, slično kao i u zemljama regiona poput Hrvatske i Srbije”, kažu iz Fonda.

Dio izmjena pravilnika, kako navode, predviđa definisanje pravnog osnova za primjenu ovih značajnih novina u našem sistemu.

“Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore u skladu sa kriterijumima utvrđenim Pravilnikom, vrši refundaciju  senzora koji se kupuju van Crne Gore  na osnovu iznosa računa, bez obzira na vrstu senzora koju pacijent odabere, a najveći broj refundacija trenutno se odnosi na senzor Libre. U prelaznom periodu, dok se ne otpočne sa primjenom odobrenja i kada nove vrste senzora budu  dostupne pacijentima  o trošku Fonda, refundacija troškova za Libre senzora će se vršiti kao i u dosadašnjem periodu”, pojasnili sui z Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније