Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.B. [ Klix.ba ]

29. 09. 2024. 12:26 >> 12:26

Prvi slučaj u svijetu

Žena uz pomoć vlastitih matičnih ćelija pobijedila dijabetes

Kineski istraživači su uspješno preokrenuli dijabetes tipa 1 kod pacijentkinje koristeći novu terapiju matičnim ćelijama, prema studiji objavljenoj u časopisu "Cell" ove sedmice.

25-godišnja žena sa dijabetesom tipa 1 počela je proizvoditi vlastiti insulin manje od tri mjeseca nakon što je primila transplantaciju reprogramiranih matičnih ćelija. Ona je prva osoba sa bolešću koja je liječena pomoću beta ćelija koje su izvađene iz njenog vlastitog tijela, navedeno je u studiji.

"Sada mogu jesti šećer", rekla je žena koja živi u Tianjingu u Kini, u razgovoru za Nature. Prošlo je više od godinu dana od transplantacije i kaže da uživa dok jede sve vrste hrane. Tražila je da ostane anonimna kako bi zaštitila svoju privatnost.

U ovom novom slučaju mlade žene, matične ćelije su ubrizgane tokom operacije u trbušne mišiće – novo mjesto za uvod u ovu proceduru. Ranije su donorske beta ćelije presađivane u jetru, gdje se nisu mogle uočiti. Nasuprot tome, u trbušnom tkivu, aktivnost ćelija može se pratiti pomoću MRI uređaja.

Dva i po mjeseca kasnije, proizvodila je dovoljno insulina da živi bez potrebe za dopunama, a taj nivo proizvodnje je zadržala više od godinu dana.

Ova studija je među pregršt drugih pionirskih studija koje koriste matične ćelije za liječenje dijabetesa, koji pogađa blizu pola milijarde ljudi širom svijeta. Većina njih ima dijabetes tipa 2, u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno insulina ili se smanjuje njegova sposobnost korištenja hormona. Kod dijabetesa tipa 1, imuni sistem napada beta ćelije u pankreasu.

Transplantacije beta ćelija mogu liječiti bolest, ali nema dovoljno donora da zadovolji rastuću potražnju, a primaoci moraju koristiti lijekove koji suzbijaju imunitet kako bi spriječili tijelo da odbaci tkivo donora.

Matične ćelije se mogu koristiti za uzgoj bilo kojeg tkiva u tijelu i mogu se uzgajati neograničeno u laboratoriji, što znači da potencijalno nude neograničen izvor tkiva pankreasa. Koristeći tkivo napravljeno od vlastitih ćelija osobe, istraživači se nadaju da će izbjeći potrebu za imunosupresivima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније