Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

28. 08. 2024. 20:02 >> 20:38
1
Čitaj mi:

krapović

"Mandić i Spajić podržali razrješenje Lazarevića, Milatović bio protiv"

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odbio je prijedlog ministra odbrane Dragana Krapovića da razriješi brigadnog generala Zorana Lazarevića dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. Krapović je kazao da su njegov predlog podržali premijer Milojko Spajić i predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

"Cijenim potrebnim da upoznam javnost da sam na današnjoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost, a u skladu sa nadležnostima I ovlašćenjima koje su propisane članom 38 Zakona o Vojsci Crne Gore, predložio Savjetu za odbranu i bezbjednost razrješenje brigadnog generala Zorana Lazarevića od dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore zbog potrebe službe. Takođe, na sjednici sam predložio postavljenje drugog oficira na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. Pomenuta odluka posljedica je moje procjene da je Vojsci Crne Gore potrebna smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra, te činjenice da je brigadni general Zoran Lazarević ispunio uslove za prestanak službe u Vojsci koji su propisani članom 145 stav 1 tačka 15 Zakona o Vojsci Crne Gore, a u vezi člana 203 ovog zakona", naveo je on.

Nesporna je, kaže, činjenica da je brigadni general Lazarević, shodno odobrenju tadašnjeg rukovodioca radom Ministarstva odbrane Filipa Adžića, i dalje u službi u Vojsci, a nakon sticanja uslova za prestanak službe propisane Zakonom o Vojsci Crne Gore kojim je propisano da profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ispunjenjem uslova iz člana 203 ovog zakona.

"Navedenim članom zakona u stavu 1 alineja 1 propisano je da „oficiru i oficiru po ugovoru, podoficiru i podoficiru po ugovoru služba u Vojsci traje do navršenih 35 godina staža osiguranja u efektivnom trajanju i navršenih 55 godina života“, dok je stavom 3 istog člana propisano da licu iz stava 1 ovog člana, služba u Vojsci može trajati najduže do 40 godina staža osiguranja i navršenih 55 godina života. Istim članom, u stavu 4 propisano je da, izuzetno od stava 1 i 3 ovog člana, kada to potrebe službe zahtijevaju, ministar može, na predlog načelnika Generalštaba, odnosno rukovodećeg lica u Ministarstvu, profesionalnom vojnom licu produžiti vrijeme trajanja službe u Vojsci, a najduže do dvije godine", naveo je ministar odbrane. 

Na pomenutoj sjednici, kako ističe, u odnosu na njegov prijedlog, pozitivno su se odnijeli i podržali isti predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, dok je, predsjednik države Jakov Milatović bio protiv prijedloga da brigadni general Lazarević bude razriješen od dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

"Smatram da je potrebno upoznati javnost, jer u saopštenju nakon sjednice Savjeta nije bilo informacije o mom predlogu niti činjenice da je isti odbijen od strane predsjednika Milatovića! Cijenim da se radi o informaciji koja je svakako od značaja za ukupnu javnost i građane Crne Gore, i čudim se što se ova informacija, po mom sudu vrlo bitna, nije našla u saopštenju Savjeta nakon sjednice. Zašto se nije našla u saopštenju, ostavljam javnosti i građanima da sude, međutim, želim da ono što je rad Ministarstva odbrane, i mene kao ministra odbrane Crne Gore, bude transparentano ukupnoj javnosti jer cijenim da javnost ima pravo da zna", naveo je on. 

Potrebno je, ističe, da građani budu upoznati sa načinom i rezultatima njihov rada, te odlukama svih političara.

"Jer u krajnjem, jedino građani mogu adekvatno ocijeniti naš rad, a vjerujem da će to svakako i učiniti", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније