Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Radosavović, Radio Crne Gore

28. 08. 2024. 11:00 >> 13:20
1
Čitaj mi:

vlada danas donosi odluku

Ograničiti marže za proizvode od vitalnog značaja za građane

Vlada bi trebalo danas nakon sjednice da objelodani Odluku o limitiranim maržama. Podgoričani priželjkuju da u rafovima budu jeftini, prehrambeni proizvodi, te bebi program. U Uniji slobodnih sindikata se nadaju, kako je kazala za Radio Crne Gore, Ivana Mihajlović, da će se ograničiti cijene 135 prehrambenih artikala, ali i sredstva za higijenu, koja su sastavni dio sindikalne potrošačke korpe.

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, predložiće na sjednici Odluku o limitiranju marži, koja je, kako je saopštio, kreirana nakon javnih konsultacija, a sadržaće i sugestije građana. Koje će želje građana biti dio akcije za sada je nepoznato, ali mi smo pitali Podgoričane koje proizvode bi voljeli da vide narednih dana sa nižim cijenama u rafovima.

“Meni bi odgovaralo kada bi pojeftinili proizvodi za bebe-pelene, vlažne maramice, kupke, šamponi.... Takođe, toliko se priča o zdravoj ishrani pa bi bilo ispravno da u policama budu jeftiniji i ti proizvodi”, kazala nam je mlađa Podgoričanka.

Ostali naši sagovornici su mišljenja da bi bilo dobro kada bi pojeftinili mliječni, mesni proizvodi, ali i sredstva za ličnu higijenu, dok mlađi priželjkuju da to budu slatkiši, sokovi i sladoledi.

Đeljošaj je u saopštenju naveo i to da će dio Oduke o limitiranim cijenama biti i sindikalna potrošačka korpa Unije slobodnih sindikata. Zamjenica generalnog sekretara Ivana Mihajlović za naš Radio je kazala da je početkom mjeseca Centar za edukaciju i istraživanja dostavio prijedlog vladi da se u listu proizvoda uvrsti 135 artikala iz kategorije prehrambenih, ali i šira paleta za održavanje lične i higijene domaćinstva.

“Gdje bi bili obuhvaćeni proizvodi koje naši građani najviše koriste, a za koje smatramo da su od vitalnog značaja za zadovoljavajući unos kalorija i obnavljanje energije i obezbjeđivanje lične higijene i adekvatno održavanje domaćinstva. Sve to bi uticalo na iznos sindikalne potrošačke korpe koja će biti objavljena početkom oktobra”, navela je Mihajlović.

Napominje naša sagovornica da su ranije mjere ograničavanja marži dale doprinos uštedama u kućnom budžetu, ali ukazuje da će izdaci u narednoj korpi biti znatno viši, jer tokom ljeta nije bilo mjera, pa su cijene, kako kaže drastično uvećane.

“Cijene neprestano divlaju i pad cijena na globalnom nivou nije doveo do stabilizacije cijena u Crnoj Gori, već naprotiv. Ne treba trošiti previše riječi da kažemo koliko je poljuljano i koliko je obesmišljeno svako prethodno povećanje zarada, ali i ono koje nas očekuje u narednom periodu, obzirom na inflatorna kretanja”, poručila je Mihajlović.

Podsjećamo, vrijednost sindikalne potrošačke korpe Unija slobodnih sindikata objavljuje tromjesečno od posljednjeg kvartala 2023. Posljednja, s kraja juna, bila je vrijedna hiljadu i 870 eura za četvoročlanu porodicu. Od tog iznosa najveći izdaci bili su za hranu, gotovo 600 eura, pa kako zaključuje Mihajlović, ti podaci govore da je za egzistenciju potrebno više od dvije prosječne zarade, odnosno preko četiri minimalca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније