Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

28. 08. 2024. 15:37 >> 15:40
Čitaj mi:

VIJEĆE ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST

"Bezbjednosna situacija u zemlji stabilna"

Bezbjednosna situacija u zemlji je stabilna, preduzimaju se mjere i aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti i zaštite državne granice, a obezbjeđivanje sigurnosti boravka turista tokom turističke sezone izazov je koji je uz koordinisani rad svih bezbjednosnih službi uspješno sproveden, zaključeno je na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore. Takođe, poručeno je da treba raditi na poboljšanju saobraćajne infrastukture kojim će se riješiti problem saobraćajnih gužvi i povećati bezbjednost svih učesnika u sabraćaju.

Sjednici su, pored članova vijeća, prisustvovali po pozivu glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, vrhovni državni tužilac Milorad Marković, šef kabineta Branko Krvavac, savjetnik predsjednika Vlade za odbranu i bezbjednost Todor Goranović, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnik direktora Sektora za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović.

Na dnevnom redu sjednice, kako su kazali, razmatrana je trenutna bezbjednosna situacija u zemlji sa osvrtom na turističku sezonu i aktivnostima na sprečavanju ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi preko naše teritorije, Izvještaj o radu Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno bezbjednosnog sektora od 07.12.2023.do 07.06.2024, kao i Predlog inovirane liste nacionalnih prioriteta u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala.

Sjednici je prisustvovala većina članova Vijeća, što je omogućilo validno donošenje odluka.

Usvojen je i izvještaj o radu Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno bezbjednosnog sektora za period 07.12.2023. godine do 07.06.2024. godine o radu.

"Usvojen je predlog inovirane liste nacionalanih prioriteta u borbi protiv organizovanog i teškog  kriminala koji obuhvata devet oblasti. Lista obuhvata sljedeće oblasti: djelovanje visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa, krijumčarenje narkotika, korupciju sa posebnim fokusom na korupciju na visokom nivou, ilegalne migracije i trgovina ljudima, krijumčarenje akciznih roba, sajber kriminal, terorizam i ekstremizam, nasilje i zloupotrebu vatrenog oružja, i novi nacionalni prioritet ekološki kriminal kao specifičan bezbjednosni izazov u Crnoj Gori, koji je tokom prethodnog perioda kroz ekspanziju nelegalnih aktivnosti u oblastima sječe šuma, bespravne gradnje i nelegalne eksploatacije šljunka iz rječnih korita, uz propratne koruptivne aktivnosti, prouzrokovao ne samo ekonomske, već i krupne ekološke probleme koji su bitno uticali na devastaciju životne sredine i stanja biodiverziteta", navode u saopštenju. 

Vijeće je na sjednici pored pitanja koja su javnosti prezentovana u prethodnom saopštenju, razmotrilo i niz drugih pitanja i usvojilo više zaključaka iz svoje nadležnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније