Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

A.J.

28. 08. 2024. 16:41 >> 16:43
2
Čitaj mi:

nvo euromost

Ekološki incident na Limu, novo ispuštanje nepoznate bijele tečnosti

Aktivisti NVO ,,Euromost" danas su u koordinaciji sa bjelopoljskim ribolovcima snimili izvorište odakle se, tvrde, posljednjih 15 dana svakodnevno ispusta nepoznata bijela tečnost, u rijeku Lim, koja ugrožava čitav riblji fond, kao i građane. Iz te NVO medijima su dostavili današnje video snimke, kako se ispušta nepoznata bijela tečnost ispod industrijske zone u Bijelom Polju.

Kako navode u Euromostu, ovo nije prvi put da se na istoj cijevi ispušta ista bijela tečnost, da su nekoliko puta prijavljivali iste ekološke incidente, ali oni se nastavljaju dešavati pored upozorenja, naročito je opasno, kako kažu, ispustati na ovolikom malom vodostaju rijeke i na visokim temperaturama, posebno što se vidi da je danas ispuštena u 12 sati i 45 minuta.

NVO ,,Euromost" je odmah obavijestila inspektora za vode, koji je obavijestio bjelopoljskog dežurnog tužioca, koji je izdao nalog službi za privredni kriminal da izadju na terenu, nakon čega su isti izašli i izvršili uviđaj na licu mjesta, a nakon njih je postupio i inspektor za vode obilazući kompanije koje koriste ovu cijev.

Iz Euromosta apeluju na sve privredne subjekte da "paze šta ispustaju u rijeku i da sa time ugrožavaju ne samo riblji fond već i živote građana na visokim tremperaturama i malom vodostaju".

Apeluju i na građane, posebno one koji svoje poljoprivredne proizvode prodaju na pijacama a koriste vodu iz rijeke Lim, da ne nadvodnjavaju svoje poljoprivredne usjeve iz Lima, jer mogu ugroziti zdravlje svojih kupaca. Sama činjenica kako kažu, da je vodostaj rijeke mali, a 5000 kanalizacionih izliva ulazi u rijeku Lim na području Opštine Bijelo Polje, govori da je rizično koristiti vodu iz Lima za nadvodnjavanje poljoprivrednih usjeva.

Takođe, NVO,,Euromost" upozorava lokalnu upravu i Upravu za vode da su u obavezi da izvrše analizu vode rijeke Lim na području Opštine Bijelo Polja i o istoj da obavijeste građane, jer se masovno svakodnevno koristi voda iz Lima, za razna navodnjavanja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније