Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

28. 08. 2024. 19:22 >> 19:23
1
Čitaj mi:

savjet bezbjednosti reagovao

UN zahtijevaju zaustavljanje pojačanih sukoba Hezbolaha i Izraela

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija zatražio je danas da se obustave pojačani napadi između libanskog Hezbolaha i izraelske vojske i upozorio da dalja eskalacija "nosi visok rizik da dovede do šireg sukoba".

U rezoluciji koju je jednoglasno usvojilo 15 članica, Savjet bezbjednosti zahtijeva od Izraela i Hezbolaha da zaustave neprijateljstva i apeluje na "relevantne aktere" da vrate "mir, uzdržanost i stabilnost".

Tokom vikenda došlo je do intenzivne razmjene vatre između dvije strane na granici. Iako dugogodišnji neprijatelji, sukob između Hezbolaha i Izraela je eskalirao sa početkom rata u Gazi.

"Vi i vaša vlada morate da napravite izbor, da se suočite sa Hezbolahom danas ili da gledate kako vaša zemlja biva uvučena u haos i uništenje", poručio je Libancima uoči glasanja u Savjetu bezbjednosti ambasador Izraela u UN Deni Danon.

Rezolucijom, koju je predložila Francuska, takođe se produžava na još godinu dana mandat mirovnih snaga UN u Libanu poznatih kao UNIFIL, koje su u toj zemlji prisutne od 1978. godine.

UNIFIL je formiran da nadgleda povlačenje izraelske vojske iz južnog Libana nakon invazije 1978. godine.

Savet bezbjednosti je proširio misiju nakon rata Izraela i Hezbolaha 2006. kako bi mirovnjaci mogli da se rasporede duž libansko-izraelske granice i pomognu libanskoj vojsci da povrati suverenitet na jugu zemlje tada po prvi put poslije više decenija.

Pristalice Hezbolaha u Libanu često optužuju misiju UN za dosluh sa Izraelom, dok Izrael optužuje mirovne snage da zatvaraju oči pred Hezbolahovim vojnim aktivnostima u južnom Libanu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније