Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Beta ]

28. 08. 2024. 13:01 >> 13:02
Čitaj mi:

Milatović i Edštadler

"Proširenje je sada pitanje evropske bezbjednosti"

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović i austrijska ministarka za Evropu Karoline Edštadler složili su se da su bezbjednosne prijetnje EU iz Rusije i Kine uticale na promjenu politike proširenja koja je postala pitanje evropske bezbjednosti.

Predsjednik Crne Gore je govoreći za "Euronews" na marginama Evropskog foruma Alpbah istakao da je 2028. jasan i ambiciozan, ali realan cilj da zemlja uđe u EU.

Milatović je rekao da je veoma optimističan oko zatvaranja daljih poglavlja (u pregovorima o članstvu sa EU) prije kraja ove godine i da Crna Gora može da ispuni ono što treba kako bi 2028. postala članica.

Rekao je da njegova nada počiva i na činjenici da je Brisel poslije ruske invazije na Ukrajinu "konačno shvatio, kao i mnoge prijestonice, da je proširenje vezano za bezbjednost evropskog kontinenta".

I članice EU navode bezbjednosne prednosti proširenja Unije.

"Od kako je počela agresija Rusije na Ukrajinu imamo i spoljni pritisak na našu unutrašnju bezbjednost - taj faktor je bio pravi podsticaj za proces pristupanja", rekla je Edštadler.

Kako je dodala, to je dovelo do promjene načina mišljenja u članicama koje su podalje od Zapadnog Balkana, ali koje su odmah uvidele uticaj i značaj tog regiona za bezbjednost širom Evrope.

Eštadler je rekla i "da smo vidjeli sve veći uticaj Kine i Rusije" u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

"Oni rade zajedno sa tim zemljama na infrastrukturnim projektima i mi, kao EU, ne želimo da se taj razvoj intenzivira - zato treba da pokažemo Zapadnom Balkanu našu posvećenost procesu pridruživanja", rekla je za "Euronews" austrijska ministarka.

Milatović je rekao da je ulazak u EU priča "veća od Crne Gore" dodajući da je potrebno kandidatima za članstvo "koji čekaju dalje u redu" pokazati da je "pristupanje moguće i živo" jer je "uspješna priča važna".

"Kada me neko pita zašto radim ovaj posao, odgovor je da što prije uvedem Crnu Goru u EU", istakao je crnogorski predsjednik.

Tema ovogodišnjeg Evropskog foruma Alpbah (17-30. avgusta) "Trenutak istine" odražava ključne odluke koje se moraju donijeti u 2024, s obzirom da je sa više od 70 izbora širom svijeta ova godina odlučujuća, naveo je organizator.

Forum je ponovo fokusiran na glavne izazove - klimu, finansije i ekonomiju, demokratiju i vladavinu prava, kao i bezbjednost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније