Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

28. 08. 2024. 12:11 >> 12:15
Čitaj mi:

VENECUELA

Maduro imenovao tvrdolinijskog lojalistu za ministra unutrašnjih poslova

Predsjednik Veneecuele Nikolas Maduro imenovao je danas lidera vladajuće socijalističke partije i drugog najmoćnijeg čovjeka u zemlji Diosdada Kabela za ministra unutrašnjih poslova.

Kabelo (61), jedan od najvatrenijih boraca tzv. Bolivarske revolucije koju je počeo pokojni Ugo Čaves, je obećao da će se razračunati sa protivnicima vlade poslije Madurovog proglašenja pobjede na predsjedničkim izborima koju osporavaju njegovi protivnici.

Penzionisani vojni poručnik se borio zajedno sa Čavesom u neuspješnoj vojnoj pobuni 1992. godine, a kasnije je bio vršilac dužnosti predsjednika kada je sam Čaves smijenjen u kratkom državnom udaru deceniju kasnije.

Međutim, Čaves ga je preskočio kada je odabrao Madura, civila, za svog nasljednika neposredno prije nego što je umro od raka 2013. Do sada, nikada nije služio u Madurovom kabinetu, što je podstaklo spekulacije o neizrečenom rivalstvu između njih dvojice.

Grupe za ljudska prava strahuju da će Kabelovo imenovanje za ministra unutrašnjih poslova, uz nadzor nad policijskim snagama Venecuele, intenzivirati oštar odgovor vlade na proteste koji su izbili poslije prošlomjesečnih predsjedničkih izbora.

Maduro je proglašen pobjednikom uprkos dokazima koje je iznijela opozicija da je njen kandidat pobijedio. Više od 2.000 ljudi, uključujući novinare, političare i humanitarne radnike, uhapšeno je od izbora održanih 28. jula, tokom protesta zbog izbornih rezultata.

Kabelo poziva na snažan odgovor onima koji sumnjaju u Madurovu pobjedu. "Oni se kriju kao pacovi, ali mi ćemo ih zgrabiti", rekao je Kabelo o nekoliko istaknutih protivnika u obraćanju parlamentu dan nakon izbora.

SAD, Kanada, Evropska unija i Švajcarska su među vladama koje su sankcionisale Kabela za niz navodnih zločina u rasponu od pranja novca do kršenja ljudskih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније