Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1 ]

28. 08. 2024. 13:46 >> 13:46
Čitaj mi:

DRUGAČIJA OD PROŠLOGODIŠNJE

Podignuta nova optužnica protiv Trampa

Specijalni američki tužilac Džek Smit podigao je novu optužnicu protiv bivšeg predsjednika SAD i kandidata Republikanske partije na predstojećim predsjedničkim izborima u toj zemlji Donalda Trampa, koja se odnosi na navodno Trampovo opiranje mirnom prenosu vlasti nakon što je na predsjedničkim izborima 2020. izgubio od sadašnjeg predsjednika Džozefa Bajdena.

Nova Smitova optužnica zasnovana je na užem spisku navodnih krivičnih djela, za razliku od optužnice od prošle godine koju je odbacio Vrhovni sud SAD, uz obrazloženje da je Tramp kao bivši predsjednik imao imunitet da bude krivično gonjen po njoj, prenosi CBS.

U optužnici su i četiri tačke stare optužnice, uključujući onu za zavjeru da prevari državu SAD, ali su daleko suženije kad je reč o navodnim dokazima i osnovama na kojima su podignute.

Tako je u odnosu na staru optužnicu, sa spiska navodnih Trampovih saučesnika uklonjena jedna osoba, opisana kao službenik Ministarstva pravde koji je radio na građanskim stvarima i koji je, sa optuženim, pokušao da iskoristi Ministarstvo pravde da otvori istrage lažnih izbornih prestupa i utiče na državna zakonodavna tijela sa svjesno lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari.

Ponovo detaljno izlažući navodne nezakonite radnje poput organizovanja lažnih biračkih lista ili rada sa privatnim advokatima na pravnoj strategiji za uzurpiranje prenosa vlasti, Smit je optužio Trampa da je zloupotrebio svoju ulogu kandidata za funkciju, a ne funkciju predsjednika SAD, da utiče na rezultate izbora.

Nova optužnica je odgovor na prošlomjesečnu presudu Vrhovnog suda u kojoj je porota donela odluku da predsjednik SAD i bivši predsjednici imaju imunitet od krivičnog gonjenja za „službene radnje“ koje preduzimaju tokom svog predsjedničkog mandata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније