Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

28. 08. 2024. 14:24 >> 14:21

VRIJEDNOST PREKO POLA MILIONA

Dom zdravlja Plav dobija novo radiološko odjeljenje

Ministar zdravlja Vojislav Šimun, direktor Doma zdravlja Plav Armen Pejčinović i predsjednik opštine Nihad Canović, položili su danas kamen temeljac i ozvaničili početak izgradnje Centra za rendgen i ultrazvučnu dijagnostiku u okviru ovog doma zdravlja, čija vrijednost iznosi preko pola miliona eura.

Šimun je kazao da će zahvaljujući ovoj investiciji, koja se realizuje kroz kapitalni budžet Ministarstva zdravlja zaposleni u ovoj ustanovi, koji godinama rade na zastarjeloj opremi i aparatima, dobiti savremene uslove za rad, a pacijenti blagovremenu i savremenu dijaganostiku te kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu.

"Objekat za koji danas postavljamo kamen temeljac, obezbijediće veći komfor i smanjiti potrebu za putovanjima u veće okolne zdravstvene centre i samim tim značajno olakšati građanima ostvarivanje zdravstvene zaštite", poručio je Šimun.

On je istakao da zaposleni na radiološkom odjeljenju ovog doma zdravlja, uz angažman radiologa iz Kliničko bolničkog centra Berane dnevno obave oko 55 dijagnostičkih usluga i najavio jačanje kadrovskih kapaciteta.

"Dva ljekara iz Doma zdravlja Plav trenutno su na specijalizaciji iz oblasti radiologije i nakon njihovog povratka, 2025. odnosno 2027. godine, Dom zdravlja će obezbijediti sopstveni kadar za ovaj segment zdravstvene zaštite. Pored toga, Ministarstvo zdralja je, kroz godišnji plan specijalizacija za 2024. godinu, odobrilo četiri specijalizacije za plavski Dom zdravlja i to dvije iz porodične medicine i po jedna iz interne i medicine rada", kazao je ministar.

Šimun je poručio i da će izgradnja novog radiološkog centra donijeti brojne benefite za lokalnu zajednicu i otvoriti mogućnost za nova radna mjesta i stvaranje kvalitetnijih uslova da lokalno stanovništvo nastavi da živi i radi u svom gradu.

Obećao je i da će resor kojim rukovodi, sprovodeći politiku Vlade Crne Gore, i u narednom periodu raditi na unapređenju  kadrovskih, prostornih i tehničko-tehnoloških uslova u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na sjever države, kako bi stanovništvu na ovom prostoru omogućili da najveći dio zdravstvenih usluga ostvare u svom mjestu prebivališta.

Pejčinović je istakao značaj izgradnje novog radiološkog centra koji će kako je kazao, "umnogome poboljšati kvalitet rada i podići ga na veći nivo, imajući u vidu da je RTG kabinet i RTG aparat koji je sada u funkciji zastareo, sa učestalim kvarovima i da je veoma otežano nabavljanje RTG filmova za rad istog."

"Ovaj objekat će sadržati moderne prostorije po evropskim standardima u radiologiji i imaće jednu prostoriju za rad na ultrazvučnom aparatu, jednu za rad RTG aparata i prostoriju za rad mamografa", kazao je Pejčinović.

On se osvrnuo i na prethodno završene projekte, među kojima, nabavku novog sanitetskog vozila sa kompletnom opremom u vrijednosti od 60.000 eura, tri EKG aparata, pet inhalatora, šest koncetratora kiseonika, tri sterilizatora, kao i infrastrukturne radove vrijedne oko 50.000 eura.

"Ono što će biti u našem fokusu u budućnosti je nabavka novog aparata za biohemiju, aparata za troponin i D – dimer, čime ćemo olakšati dijagnozu teških srčanih akutnih stanja, nabavka aparata za pregled očnog dna, nabavku aparata za acidobazni status, čime čemo olakšati rad stacionara za interne bolesti i centra za hemodijalizu, kao i rješavanje prilaza Zdravstvenoj stanici Murino i izgradnju lifta za osobe sa invaliditetom", poručio je direktor.

Canović je kazao da je unapređenje dostupnosti zdravstvenih usluga ključno je za poboljšanje kvaliteta života u lokalnoj zajednici.

"Znate kako kažu 'Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa.' To je dokaz da mi kao lokalna samouprava, zajedno sa državnim institucijama, Ministarstvom zdravlja i Vladom Crne Gore vodimo računa o ključnom elementu svakog čovjeka tj. zdravlju. Želim da pokažemo da vjerujemo da u manjim sredinama postoji kapacitet kako u ljudskom tako i u institucijalnom smislu da unaprijedimo primarnu zdravstvenu zaštitu i unaprijedimo kvalitet života svakog građanina ovog podneblja. Kao turističko mjesto, Plav i Gusinje imaju želju i ambiciju da stvore uslove za ubrzan privredni razvoj, a privrednog razvoja nema bez zdravstvene zaštite", zaključio je Canović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније