Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Tanjug ]

29. 08. 2024. 12:35 >> 12:35
Čitaj mi:

PODACI UNICEFA

U Francuskoj 2.000 djece bez krova nad glavom

Više od 2.000 djece u Francuskoj primorano je da spava na ulici, prema podacima Unicefa Francuske i Saveza aktera solidarnosti (FAS).

"Neprihvatljivo je da se društvo na ovaj način ponaša prema svojoj djeci. Veoma smo zabrinuti što se situacija iz godine u godinu pogoršava, tragedija je kada znamo za pogubne posljedice i po mentalno zdravlje i po obrazovanje", izjavila je predstavnica agencije UN u Francuskoj Adelin Hazan.

Ona je ocijenila da je to "flagrantno kršenje principa Međunarodne konvencije o pravima djeteta", koju je Francuska ratifikovala.

"Što se tiče adolescenata, oni su izloženi rizicima trgovine ljudima i prostitucije kada žive na ulici. Vrijeme je da djeca, a posebno djeca beskućnici, postanu prioritet vlade u Francuskoj", istakla je Hazan, prenosi Tanjug.

Prema podacima FAS barometra, najmanje 2.043 djece - uključujući 467 uzrasta do tri godine - ostalo je u noći sa 19. na 20. avgust bez rješenja za smještaj po zahtjevu njihove porodice, upućen na broj 115 koji je namijenjen hitnoj pomoći za beskućnike.

Ovo je manje od 3.000 djece koliko je zabilježeno u oktobru 2023. godine.

To je cifra bez presedana tokom perioda povratka u školu, tri odsto više u odnosu na avgust 2023. godine, 27 odsto u odnosu na 2022. i 120 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Ovo povećanje "ilustruje sistematski neuspeh politike smještaja i stanovanja", ocjenjuju Unicef i FAS napominjući da barometar uzima u obzir samo pozive upućene na broj 115, ne uključujući djecu koja žive u sirotinjskim četvrtima ili skvotovima ili čak maloletnike bez pratnje.

Situacija je dostigla novu prekretnicu ovog ljeta u Lionu, gdje se nekoliko žena našlo bez domova sa svojim novorođenčadima, kažu u FAS-u.

Predsjednik FAS-a Paskal Bris je podsetio da je Vlada 2022. godine preuzela obavezu da obezbijedi da ne bude više djece na ulici "obavezu čije ispunjenje još čekamo".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније