Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Milica Kapa, TVCG

29. 08. 2024. 19:43 >> 19:43
2
Čitaj mi:

akcija "limitarane cijene"

Sniženim maržama zadovoljni građani, privrednici negoduju

Dan nakon što je Vlada odlučila da snizi marže na više od 1.000 proizvoda, zadovoljni su izgleda samo građani, koji se nadaju da će sada možda moći i da uštete. Privrednici negoduju. Kažu da se s njima niko nije konsultovao, te da nije bilo socijalnog dijaloga, kako to tvrde u Vladi.

Proizvodi u marketima, koji su bili skuplji nego u mogim evropskim centrima, prema najavama nadležnih, biće dostupniji. Prodavci imaju rok od 7 dana da umanje marže od 5 do 15 odsto pa se očekuje da će ove namirnice biti za toliko i jeftinije. Akcija “Limitirane cijene” obuhvata više od 1.000 artikala, obećavaju iz Vlade.

Građani su umjereno skeptični, ali se nadaju da će ipak uspjeti nešto da uštede.

Da sektor trgovine nije generator inflacije, tvrde u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) na osnovu sprovedene analize, i ističu da ovog puta nijesu konsultovani prilikom donošenja odluke o ograničavanju marži.

"Ovakva ili slična rješenja bila bi kvalitetnija kada bi se akcije koordinirale s privredom, jer se deflacija ne može kreirati na ovaj način, a ovakve politike mogu nanijeti štetu ne samo trgovcima, već i privrednicima u cijelom lancu snabdijevanja", saopštili su iz PKCG.

Ni Unija poslodavaca (UP) ne podržava odluku Vlade o ograničavanju marži, donijetu, kako tvrde, bez socijalnog dijaloga.

"Jednostranim odlukama, resorni ministar, koji je ujedno i član Socijalnog savjeta, krši osnovne principe socijalnog dijaloga i iz ugla Međunarodne organizacije rada i Evropske unije, čijem članstvu Crna Gora teži, a koji podrazumijevaju učešće privrede u donošenju odluka koje se na nju odnose ili se direktno na nju adresiraju", navodi se u saopštenju UPCG.

Zato, pozivaju Vladu da rješenja traži kroz konsultacije i kompromis s onima na koje će njene odluke imati najviše negativnog uticaja. S druge strane, od naredne sedmice, možda neki građani neće morati da prave kompromis između ulja ili mlijeka, već će moći da priušte i nešto više.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније