Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Vijesti.me/M.V.

07. 09. 2024. 09:47 >> 09:47
2

akcija “Limitirane cijene”

Namirnice značajno pojeftinile

Kilogram domaćeg sira pojeftinio je za oko 32 centa, litar jogurta za 30 centi, litar trajnog mlijeka u tetrapaku i svježeg mlijeka za 10 centi, stoni margarin je jeftiniji za 27 centi, kokošija pašteta za 33 centa, kilogram krompira za 10 centi, pasulja za 31 cent, tegla džema za oko 12 centi, pakovanje dječjih pelena od 40 komanda za 70 centi, abrazivno sredstvo sa čišćenje za 17 centi...

U ovo su se uvjerili reporteri “Vijesti” koji su juče po drugi put posjetili najveće podgoričke markete, kako bi popisali vrijednost nekih artikala i u kontinuitetu ih pratili nakon što je juče zvanično stupila na snagu Vladina Odluka o ograničenju marži na pojedine proizvode.

Cijene su popisane u “Našem diskontu” kompanije “Voli” na Zabjelu, supermaketu firme “Hard Discount Laković” u istom naselju, kao i u hipermarketu “Idea super” u tržnom centu “Mall of Montenegro”. Reporteri su zabilježili po 66 cijena u svakoj od ove tri trgovine, ali spisak nije u potpunosti ispoštovan jer nekih proizvoda nije bilo. Isti proizvodi su popisani prošle sedmice nakon što je Vlada usvojila ovu odluku o čemu “Vijesti” donose i tabelarni prikaz.

Vlada je 28. avgusta usvojila odluku po kojoj će u trgovinama na veliko i malo ograničiti marže za 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda, a u odnosu na raniju akciju “Limitirane cijene”, na spisku proizvoda su i voće, povrće, malo više vrsta mesa i namirnica za ličnu higijenu. Nova državna akcija počeće osam dana nakon objave u Službenom listu, a trajaće do 31. januara sljedeće godine.

Akcija obuhvata iste proizvode i gramaže više proizvođača.

Na snazi ostaje i ranija mjera kojom su marže ograničene za pet osnovnih životnih namirnica, i to na pet odsto u trgovini na veliko i pet odsto u trgovini na malo. Na toj listi su nezavisno od gramaže pšenično brašno (tip 400 i 500), šećer kristal, jestivo suncokretovo ulje i kuhinjska so od kilogram.

Marže su za sektor prehrane u trgovinama na veliko i malo ograničene na 10 odsto, dok su za higijenske proizvode ograničene na maksimalno 10 odsto u trgovini na veliko i 15 odsto u trgovini na malo.

Marža je razlika između nabavne i prodajne cijene robe.

Večina građana juče nije bili raspoložena da daje izjave o Vladinoj akciji, a reporteri su se tokom obilaska marketa uvjerili da je kupaca više nego prethodne sedmice kada cijene nisu bile snižene. Rijetkima se omakla po koja pozitivna opaska u vezi sa vladinom akcijom.

Iz Vlade je zvanično saopšteno da su svi proizvodi koji su sniženi obilježeni posebno.

“Sve nepravilnosti, građani mogu prijaviti pozivom na besplatan broj 080 555 555 ili klikom na link - https://www.gov.me/akcija u odjeljku Prijava nepravilnosti”, pojašnjeno je iz Vlade iz koje su istakli da će se na akciji naći više od 1.000 artikala.

Vlada o novoj akciji za ograničavanje marži nije konsultovala Privrednu komoru, dio trgovačkih lanaca i dva udruženja poslodavaca, a oni su prekjuče istakli da mjeri nedostaju ekonomske analize, socijalni dijalog, da će se narušiti poslovni i konkurentski ambijent, stvoriti negativne posljedice za kompanije, da mjere imaju primjese populizma...

Dio trgovaca je “Vijestima” kazao i da će se pridržavati nove državne akcije, ali da vjeruju da njihove marže nisu osnovni razlog za visoke cijene u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније