Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta/AP ]

29. 08. 2024. 18:49 >> 18:46
Čitaj mi:

iznad kirkuka

Turska bespilotna letjelica oborena u Iraku

Protivvazduhoplovna odbrana Iraka je objavila da je oborila tursku bespilotnu letjelicu (dron) iznad sjevernog iračkog grada Kirkuka.

General Abdul Salam, zamjenik komandanta iračke protivvazdušne odbrane, rekao je novinarima da je dron u Irak doletio iz pravca Sulejmanije, u Turskoj.

Saopšteno je da je dron pao na jednu kuću i oštetio je.

Turski zvaničnici nisu odmah komentarisali.

Upad turskog drona u Irak dolazi u vrijeme zabrinutosti zbog nestabilne bezbjednosne situacije na Bliskom istoku, ali i u vrijeme kada te dvije države pokušavaju da uspostave bliže ekonomske i bezbjednosne veze.

Turska često napada ciljeve u Siriji i Iraku za koje smatra da su povezani s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), kurdskom separatističkom oružanom grupom koja vodi pobunu protiv Turske još od 1980-ih i zabranjena je tamo kao i u Iraku.

PKK ima baze u poluautonomnom kurdskom regionu na sjeveru Iraka. Posljednjih mjeseci Turska je povećala svoje trupe u sjevernom Iraku i zaprijetila ofanzivom da bi izbacila snage PKK iz graničnog područja.

Zvanični Bagdad se žalio da su ti napadi kršenje njegovog suvereniteta, ali je i sam posljednjih mjeseci zaoštrio stav prema PKK.

Kirkuk je strateški važan grad s verski i etnički raznolikim stanovništvom. Bio je poprište sukoba protiv ekstremističke grupe Islamska država.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније