Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ RSE ]

29. 08. 2024. 22:31 >> 22:31
18

predsjednik francuske

Dogovorena kupovina francuskih aviona 'Rafal' tokom posjete Makrona Srbiji

Nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Makron je poručio da je Evropskoj uniji potrebna jaka i demokratska Srbija, te da je odluka o kupovini "Rafala" strateški i dugoročan izbor u tom pravcu.

Na pitanje novinara da li kupovina borbenih aviona "Rafal" znači zaokret Srbije prema Zapadu i udaljavanje od Rusije, francuski predsjednik je kazao da je to strateška promjena i pokazatelj evropskog duha koji doprinosi miru u Evropi.

"Vidim toliko ljudi koji zamjeraju Srbiji što ima partnerstvo s Rusijom ili Kinom, a sada ima partnerstvo s Francuskom. To je zaista velika promjena", kazao je.

"Ja poštujem suverenitet Srbije i poštujem partnerstvo i s drugim zemljama, ali ovo je otvaranje, strateška promjena koju treba naglasiti jer je zaista velika hrabrost i šansa za Evropu, i ovo je zaista pokazatelj evropskog duha", dodao je Makron.

Na isto pitanje novinara, Vučić je rekao da Srbija "neće promijeniti svoj stav".

"Ja znam da bi Emanuel (Makron) volio da uvedemo sankcije Rusiji, znam da bi to volio, ali mi to nismo uradili i mi se ne stidimo svoje odluke. Ja ne želim da se pravdam vama zbog toga, ja objašnjavam svoje političke poteze svom narodu", kazao je Vučić.

Dodao je da Srbija nije učinila ništa protiv Ukrajine, da podržava njen teritorijalni integritet i smatra je prijateljskom zemljom.

Srbija se, iako podržava teritorijalni integritet Ukrajine, nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na tu susjednu zemlju.

Ugovor o kupovini francuskih vojnih aviona potpisali su ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso" (Dassault).

Predsjednik Srbije je kazao da je ukupna vrijednost potpisanog ugovora, koji podrazumijeva nabavku aviona i prateće robe i usluge, 2,7 milijardi eura.

Srbija i Francuska su dogovor o nabavci aviona postigle u aprilu tokom Vučićeve posjete Parizu i susreta s Makronom. Finalizacija dogovora je tada najavljena za naredne mjesece.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније