Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Mina ]

30. 08. 2024. 17:36 >> 17:36

treći dan operacije

Izraelske snage ubile lokalnog komandanta Hamasa na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su danas lokalnog komandanta palestinskog militantnog pokreta Hamas u gradu Dženin, Vasema Hazema, saopštila je vojska Izraela.

 

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, snage granične policije ubile su Hazema tokom trećeg dana njihove velike operacije na okupiranoj Zapadnoj obali.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je Hazem bio uključen u pucnjavu i bombardovanje na palestinskoj teritoriji.

Izraelski zvaničnici su kazali da su dronom ubijena i dvojica naoružanih napadača Hamasa, koji su pokušali pobjeći iz automobila u kojem su putovali zajedno sa Hazemom.

Kako se dodaje, u vozilu je pronađeno oružje, eksploziv i velike sume novca.

Hamas je potvrdio smrt sva tri muškarca, za koje je rekao da su bili pripadnici njegovog naoružanog krila brigade Al-Kasam.

U selu Zababdeh, nedaleko od Dženina, izgorjeli automobil izrešetan rupama od metaka stajao je uz zid gdje se vozilo zaustavilo nakon što ga je progonila jedinica izraelskih specijalnih snaga, rekli su mještani.

Incident se dogodio dok izraelske snage nastavljaju s operacijom velikih razmjera koja uključuje stotine vojnika i policije, pokrenutih u srijedu u Dženinu i Tulkarmu, još jednom nestabilnom gradu na sjeveru Zapadne obale, kao i u dolini Jordana.

Izraelski oklopni transporteri, potpomognuti helikopterima i dronovima, napreduju danas u Dženinu i Tulkarmu, dok su oklopni buldožeri orali puteve kako bi uništili bombe pored puta koje su postavile militantne grupe.

Do eskalacije neprijateljstava na Zapadnoj obali došlo je dok borbe između izraelskih snaga i militanata Hamasa i dalje bjesne u pojasu Gaze.

Sukobi traju već skoro 11 mjeseci, a intenzivirani su i sukobi Izraela sa pokretom Hezbolah, koji podržava Iran, u graničnom području Izraela i Libana.

U prva dva dana operacije na Zapadnoj obali ubijeno je najmanje 17 Palestinaca, uključujući lokalnog komandanta snaga Islamskog džihada, koje podržava Iran u Tulkarmu.

Prema palestinskim podacima, od početka sukoba u oktobru, više od 660 Palestinaca - boraca i civila - ubijeno je na Zapadnoj obali.

Izrael tvrdi da Iran obezbjeđuje oružje i podršku militantnim frakcijama na Zapadnoj obali, koja je pod izraelskom okupacijom od bliskoistočnog rata 1967. godine.

Britanska vlada je saopštila da je duboko zabrinuta operacijom Izraela na Zapadnoj obali, dodajući da postoji hitna potreba za deeskalacijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније