Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

30. 08. 2024. 18:15 >> 18:15

Gorčević u Pragu

"Crna Gora prekinula stagnaciju politike proširenja"

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je na marginama Globsec Foruma u Pragu imala niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz EU institucija i država članica i informisala ih je o napretku Crne Gore u procesu evropske integracije. Ona je poručila da je Crna Gora prekinula stagnaciju politike proširenja, a sprecijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova i regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak kazao je da u Evropskoj uniji postoji veoma pozitivna percepcija o Crnoj Gori i da sve može da čeka osim EU integracije.

Ona se sastala sa ministrima vanjskih poslova Rumunije i Litvanije, Luminitom Odobesku i Gabrieliusom Landsbergisom, sprecijalnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova i regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom i državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije, Markom Štucinom.

Ministarka je sagovornicima predstavila značaj uspjeha koji je Crna Gora postigla dobijanjem pozitivnog IBARa

„Dobijanjem IBARA Crnoj Gori su otvorena sva vrata kada je pregovarački proces u pitanju. Odgovornost i obaveza Vlade je da na krilima tog uspjeha uradimo sve kako bi ovaj posao doveli do kraja. Imamo plan i spremni smo da do 2026. godine zatvorimo sva pregovaračka poglavlja i pripremimo Crnu Goru da postane 28. članica EU do 2028. godine. Punom parom radimo na pripremi poglavlja za zatvaranje u toku mađarskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, ali i na realizaciji mape puta do 2026. godine koju smo pripremili sa kolegama iz Evropske komisije“, poručila je Gorčević.

Ministarka vanjskih poslova Rumunije, Luminita Odobesku kazala je da se Crna Gora doživljava kao predvodnica u procesu evropske integracije i pozitivan je primjer za region Zapadnog Balkana, ali i za sve države kandidate.

„U ovom turbulentnom vremenu Crna Gora je šansa za EU da krene naprijed i pokaže da politika proširenja nije zamrla. Vi ste država koja u kratkom vremenskom periodu može da pokaže da je proširenje moguće“, poručila je ministarka Odobesku.

Gabrielius Landsbergis, ministar vanjskih poslova Litvanije podijelio je iskustvo ove države u procesu pristupanja EU i ukazao na dobre poteze, ali i greške koje je ova država uradila na evropskom putu. On je pohvalio stoprocentnu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i odbrambenom politikom EU.

„Proces mora da bude zasnovan na zaslugama i to se odnosi na sve države kandidate. To je princip koji ne smijemo da izgubimo. Litvanija još ima svježe sjećanje na proces i institucionalnu memoriju jer ljudi koji su radili na procesu pristupanja EU i dalje rade u našim institucijama, zato želimo da vam ponudimo našu ekspertizu“, rekao je Landsbergis.

Sprecijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova i regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak kazao je da u Evropskoj uniji postoji veoma pozitivna percepcija o Crnoj Gori i napretku koji je ostvarila.

„Pred Crnom Gorom je generacijska šansa, a upravo ova Vlada može Crnu Goru uvesti u Evropsku uniju. Možete uraditi mnogo dobrih stvari, ostanite na ovom kursu i nemojte dozvoliti da vas išta omete na ovom putu. Sve može da čeka osim EU integracije. Podredite sve tome“, poručio je Lajčak.

Državni sekretar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije, Marko Štucin podsjetio je da već određeni vremenski period vlada stagnacija kad je u pitanju proširenje i da ni jedna država kandidat nije napravila značajan korak na putu ka EU. To što je Crna Gora dobila IBAR i što će u decembru zatvoriti poglavlja je veliki pomak naprijed ne samo za države kandidate nego i za Evropsku komisiju i EU u cjelini.

Ministarka Gorčević u Pragu učestvuje na GLOBSEC forumu koji je ove godine okupio oko 2000 učesnika iz preko 70 zemalja svijeta i govoriće na panelu „Put pred nama: Ključni prioriteti novog rukovodstva EU“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније