Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J./A.D.J. [ RTCG/Mina ]

30. 08. 2024. 11:18 >> 12:02
5
Čitaj mi:

panel povodom 30. avgusta

Knežević: Tužilaštvo najzad počelo da radi; Abazović: Najvažniji datum u istoriji; Milatović: Danas slobodniji i bezbjedniji

Crna Gora je, četiri godine nakon 30. avgusta 2020. godine, slobodnija i bezbjednija država, ocijenio je predsjednik države Jakov Milatović, navodeći da je taj datum suštinski važan jer je napravljen prvi korak ka demokratskoj tranziciji vlasti. Lider DNP-a Milan Knežević poručio je da je najvažnije što je nakon 30. avgusta stvoreno tužilaštvo koje je počelo da radi. Prema riječima predsjednika GP URA Dritana Abazovića, današnji datum je najvažniji u istoriji Crne Gore.

Oni su govorili na panel diskusiji „30. avgust – četiri godine kasnije“, koji je organizovalo Društvo za istraživanje politike i političke teorije.

Milatović je tom prilikom rekao da je Crna Gora od 1878. do 2020. godine imala suštinski četiri režima, za koje je zajednički kvazi-autoritarni način vladanja.

"U tom smislu 30. avgust je suštinski važan, jer je to bio prvi korak ka jednoj demokratskoj tranziciji vlasti, koja je bila nasušno potrebna Crnoj Gori“, rekao je Milatović.

Kako je kazao, tranzicija vlasti počela je 30. avgusta pobjedom na parlamentarnim ibzorima, nastavljena je kroz podgoričke izbore u oktorbu 2022. godine, a okončana predsjedničkim izborima prošle godine.

Milatović je naveo da je to kakva je Crna Gora danas nakon te tranzicije, pitanje za ljude koji su sada na vlasti.

„Crna Gora je danas definitivno slobodnija i bezbjednija“, rekao je Milatović.

On je kazao da je Crna Gora 30. avgusta u demokratskom smislu počela da uči da hoda

"Mislim da smo bili previše optimistični da ćemo preo noći prohodati, ovi izazovi sa kojima se danas suočavamo mislim da su upravo učenje hodanja. U demokratskom smislu još nijesmo prohodali“, istakao je Milatović.

Abazović: 30. avgust najvažniji datum u istoriji Crne Gore

Današnji datum je najvažniji datum u istoriji Crne Gore jer se vlast promijenila, kazao je poslanik i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović. On je govorio na događaju koji je organizovalo Društvo za istraživanje politike i političke teorije na temu „30. avgust – četiri godine kasnije“.

"Najveca tekovina je da je suverenitet pobijedio. Najvažnija stvar toga dana nije šta je bilo već da je suverinitet u rukama građana. 30.avgust je razbio političke monopole u Crnoj Gori. Sada svaki naredni izbori nece biti istorijski. To je nešto što se dešava jednom, zakašnjelo ali sada učimo demokratske korake. Mnogo je izazova, ali današnja Crna Gora je bolja nego što je bila prije 30. avgusta, ali i gora nego što će biti", kazao je Abazović. 

On je naveo da u našoj državi do 30. avgusta nije postojao normalan politički zivot. Unaprijed se, kaže, znao pobjednik.

"To je promjena u našim glavama, promjena percepcije politike", naveo je Abazović. 

Abazović je kazao da je Knežević otac 30. avgusta te da je ponosan na saradnju sa njim.

"Samo kažem da će aktuelna i 42. Vlada imati poređenje s 43. Svako poređenje njihovo imaće sa 43 vladom. I neka vide zaključak DRI. I da li će neka moći da ponovi te rezulate...", upitao je Abazović.

Knežević: Poslije 30. avgusta imamo smjenjivost vlasti

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je da je tridesetoavgustovska vlast formirana u manastirima, a da je nakon toga dobijena Vlada koja je naduže trajala u ostavci.

"Ono što je dobro jeste da poslije 30. avgusta imamo smjenjivost vlasti kao jedan ljekoviti proces, koji bi trebalo da Crnu Goru uvede kao prvu državu u Evropsku uniju (EU)“, kazao je Knežević.

On je kazao da je Italija jedna od najozbiljnijih i najrazvijenijih evropskih država, iako je imala mnogo izbora i smjena vlasti.

„Zato ne bih imao ništa protiv da budemo kao Italija, imamo mafiju, političare mafijaše i sada treba da radimo na standardu“, rekao je Knežević.

On je kazao da je zajedno sa Abazovićem najzaslužniji zato što je dobijeno novo tužilaštvo.

„Uspjeli smo da stvorimo tužilaštvo koje je najzad počelo da radi“, rekao je Knežević.

On je poručio da se nada da će osam godina 30. avgusta Crna Gora obilježiti kao članica EU.

Korisna pojava je i da su se ljudi oslobodili prilikom izbornog izjašnjavanja. Sada kaže rade transparentno i bez opterećenja.

"Nema kupovine ličnih karata. To je relaksiralo politički ambijent i kao posledicu imamo treći vladu", naveo je Knežević.

"42. Vlada formalno izabrana u parlamentu, ali suštinski u Ostrogu"

Knežević je kazao da je 42. Vlada formalno izabrana u parlamentu, ali suštinski birana u Ostrogu, te da svi ministri iz te Vlade treba da drže sliku preminulog mitropolita Amfilohija.

"Tu mistifikaciju gdje je izvršna gdje zakonodavna vlast, treba početi i završiti u Ostrogu..", rekao je lider DNP-a.

Poručio je predsjedniku države Jakovu Milatoviću da nije glasao za pad Vlade u kojoj je on bio ministar.

"Ponavljam da ne otvaramo dalju priču. Milatoviću, ja sam očekivao da kao demokrata ne budete izabrani za ministra jer niste birani. Mi u Skupštini nismo glasali ni za pad vaše vlade ni Dritanove vlade. Nismo htjeli da stvorimo ni promil mogućnosti da se DPS vrati na vlast", naveo je on.

Kazao je i da je sve vrijeme političkog djelovanja bio građanin pa onda Srbin.

"Ali sam osjećao potrebu da se pobunim protiv narativa protiv pravoslavnih Srba. Imao sam naglasniju srpsku politiku. Ne smatram da je Crna Gora više moja nego vaša. Ja sam jedini koji sam glasao za zajendičku Crnu Goru", rekao je on, navodeći da je Srbija njegova druga kuća.

"Tamo se osjećam kao u Crnoj Gori. Treba intezivno razvijati dobre odnose sa regionom, posebno sa Srbijom. Ako neko misli da će u EU integracijama nametnuti da mi je bliži Vašington od Beograda, Beograd mi je najbliži", dodao je Knežević.

Kazao je da nema razlike izmedju Srba i Crnogoraca.

"Nemam namjeru da izvodim Crnu Goru iz NATO-a. Ne želim da budem prihvatljiv bilo kome osim biračima mojim", poručio je Knežević.

Milatović je kazao da smatra da je prepoznat kao čovjek koji se vraća na činjenice.

"Građani sude kako je ko radio. I kako je bio konzistentan. Što se tiče predsjednika svih građana - doživljavaju te tako samo dok misliš kao oni, ali ako ne misliš kao taj političar nisi vise predsjednik svih građana", rekao je Milatović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније