Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

30. 08. 2024. 12:53 >> 12:54

Visoki predstavnik Evropske unije

Borelj poziva da se Ukrajini ublaži ograničenje upotrebe oružja od saveznika

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pojačava pritisak na zapadne saveznike Ukrajine da joj ukinu ograničenja upotrebe oružja, uz ocjenu da ima pravo da cilja mjesta sa kojih je napadnuta.

Apsurdno je reći da dozvoljavanje ciljeva na teritoriji Rusije znači vođenje rata direktno protiv Moskve, kazao je Borelj u Briselu 30. avgusta, uoči drugog dana neformalnog sastanka ministara odbrane EU.

"Niko ne želi rat sa Rusijom, ali stavite se u kožu Ukrajinaca: Rusi vas bombarduju sa mjesta do kojeg ne možete doći. Željeli biste da se borite sa jednakim šansama", rekao je Borelj.

A da bi to Ukrajina mogla, treba da bude u stanju da cilja mjesta odakle Rusija lansira svoje napade, dodao je.

Ukrajinski zvaničnici, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, više puta su pozivali ukrajinske saveznike da dozvole Ukrajini da napadne vojne ciljeve dublje unutar Rusije, oružjem koje je obezbijedio Zapad.

Kažu da uprkos isporukama novog oružja, njihove oružane snage su i dalje u nepovoljnijem položaju, jer ograničenja Zapada sprečavaju Ukrajinu da koristi oružje dugog dometa za napade duboko unutar ruske teritorije.

"Dugoročna sigurnost za Evropu počinje kratkoročnim, hrabrim odlukama za Ukrajinu", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba novinarima u Briselu 29. avgusta.

Ranije ovog mjeseca, Ukrajina je započela upad na rusku teritoriju, a Zelenski je rekao da Rusija "mora osjetiti što je uradila".

Rusija je posljednjih dana odgovorila nekim od najžešćih napada raketama i bespilotnim letjelicama na gradove i kritičnu civilnu infrastrukturu širom Ukrajine.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je 29. avgusta da se borbeni avion F-16 koji je obezbijedio Zapad srušio, dok je odbijao ruski raketni napad i njihove dronove.

Institut za proučavanje rata (ISW) je 29. avgusta saopštio da ruske snage izvode "dvije ključne taktičke operacije" u okviru svoje ofanzive za zauzimanje strateškog grada Pokrovsk, u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck.

Prvi je duž linije Novohrodivka-Hrodivka, istočno od Pokrovska, s ciljem napredovanja do periferije grada. Drugi je duž linije Selidove-Ukrajinsk-Hirnik na jugoistoku, s ciljem "eliminacije ranjivosti ukrajinskih kontranapada".

Ruska vojska smatra te operacije ključnim za "intenzivirani ofanzivni napor protiv Pokrovska", objavio je ISW.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније