Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Gradski portal ]

30. 08. 2024. 13:12 >> 13:12

budimir aleksić

Rekonstruisana Vlada predstavlja Crnu Goru u malom

Potpredsjednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama Budimir Aleksić ocijenio je u razgovoru sa Gradski portal da je prvi put u novijoj istoriji Crne Gore formirana Vlada koja u potpunosti odražava stvarnost Crne Gore.

On je istakao da po prvi put svjedočimo da nakon rekonstrukcije ni jedan narod nije diskriminisan, zbog čega može konstatovati da se radi o istorijskoj situaciji.

Aleksić se osvrnuo na predstojeće izbore u Glavnom gradu navodeći da je „gospodin Jakov Milatović iznevjerio tridesetoavgustovsku većinu koja ga je, kao što je javnosti poznato, i dovela na poziciju šefa države“.

Od svježe rekonstruisane Vlade očekuje da krene punom parom u rješavanje gorućih problema i da u potpunosti, svim kapacitetima, bude na usluzi građanima Crne Gore.

“ Predstavnici Nove srpske demokratije sa pojedinim partijama bivšeg Demokratskog fronta sada su u Vladi, čime je, ne samo po mom mišljenju i osjećanju, već i prema mišljenju svih naših birača i ostalih konstituenata ove Vlade, konačno ispravljena višedecenijska nepravda čiji inicijator i katalizator je bio trodecenijski nedemokratski sistem kome su građani Crne Gore, željni demokratije i slobode, “odsvirali kraj“ 30. avgusta 2020. godine. Ovako rekonstruisana Vlada predstavlja Crnu Goru u malom i čini da se ni jedan narod ne osjeća diskriminisanim ili zapostavljenim, kao što je to u našoj državi do sada bio slučaj“, istakao je Aleksić.
Naglašava da Vlada ima raznovrsnost ulaskom Bošnjaka i Albanaca, što može samo biti prednost za napredak društva.
“ Apsolutno! To će, prema našem mišljenju, svakako dati čvrstinu i sigurnost, ali i
povećati povjerenje u vlast i institucije čiji posao jeste da uvijek budu na usluzi građanima“, naveo je Aleksić.

Porođajne muke demokratije

Na pitanje kako komentariše kritike da je Vlada preglomazna, objašnjava je da je legitimno da kolege iz opozicije budu nezadovoljne.

„Moram vam ukazati na jednu nezaobilaznu činjenicu: da smo imali demokratsku praksu u Crnoj Gori, taj prigovor o preglomaznoj Vladi bi i imao smisla. Međutim, kolika god bila vlada u prošlosti ona je, svjedoci smo, bila funkcionalna samo za uzak krug ljudi, što je nedemokratski. Ovo su, akopažljivije sagledamo političku i istorijsku situaciju, porođajne muke demokratije, kroz koje smo davno trebali proći. Na našu žalost, to se događa tek sada, jer je Crna Gora bila taoc jednog čovjeka i jednog režima više od tri decenije. Ovakva struktura Vlade odraz je crnogorske političke zbilje, a mi zbilju ne možemo izmisliti ili je ignorisati kao što je to činio režim u prošlosti“, kazao je Aleksić.

Većina koja je smijenila DPS biće aposolutni pobjednik izbora u Podgorici

Aleksić očekuje apsolutnu pobjedu tridesetoavgustovske većine na lokanim izborima u Podgorici 29. septembra.

„Gospodin Milatović je, čini se, iznevjerio tridesetoavgustovsku većinu koja ga je, kao što je javnosti poznato, i dovela na poziciju šefa države. Posljednjih dana može izgledati da se gospodin Milatović udružuje sa strukturama režima protiv kog se borio, što nije dobro za ozdravljenje crnogorskog društva umornog od nekih ranijih diskriminatornih praksi. Što se izbora u Glavnom gradu tiče, uvjeren sam da će tridesetoavgustovska većina biti apsolutni pobjednik. Ni jedan ozbiljan analitičar ne dovodi u pitanje takvo sagledavanje izbornog raspleta u Podgorici. Svjedočimo svakodnevnom slabljenju DPS-a u svim njegovim izbornim kolonama, što je jedan od empirijskih pokazatelja da je teza o pobjedi tridesetoavgustovske većine na mjestu“, naglašava Aleksić.

Posljedice politizovanog obrazovnog sistema imaćemo decenijama

Aleksić se osvrnuo i na stanje u prosvjeti i mjere koje treba preduzeti da se spriječi dalje urušavnje.
„Obrazovanje je u prethodnom periodu bilo ideologizovano i politizovano do krajnjih granica, a rezultat takve prakse je pad kvaliteta i urušavanje obrazovnog sistema na svim nivoima. Plašim se da ćemo posljedice takve prakse osjećati decenijama. Nova vlast mora učiniti sve da se to više nikada ne ponovi, već da obrazovanje na svim nivoima bude kvalitetno. Moramo neumorno raditi na unaprjeđenju obrazovnog sistema jer na taj način unaprjeđujemo cjelokupno društvo. Takođe, učinićemo sve da prosvjetari konačno budu slobodni u pravom smislu te riječi i da se vršenje negativne selekcije za koju je odgovoran bivši režim nikada ne ponovi. Kvalitet, kompetencije i meritokratija moraju biti vodilja kada je riječ o sistemu obrazovanja. Stoga, odbijam prigovore da se novim zakonom legitimiše bilo kakav politički upliv. Naprotiv, upravo će se insistirati na otklonu od takve mračne prakse koja je apsolutno nasljeđe DPS-a koji je obrazovanje doveo na najniže grane, o čemu svakako svjedoče nedavno sprovedeni testovi i rangiranja, koji su s pravom crnogorsku javnost podigli na noge. Posljednji je čas da nešto učinimo za naše društvo, a nema boljeg puta za ozdravljenje od ozdravljenja obrazovnog sistema“, upozorio je Aleksić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније