Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J. [ Mina ]

30. 08. 2024. 14:52 >> 14:52
Čitaj mi:

ASK

"Predsjednici opština i skupština opština ne mogu biti poslanici"

Predsjednici i potpredsjednici opština i lokalnih parlamenata ne mogu biti poslanici u Skupštini Crne Gore, zbog nespojivosti funkcija, saopšteno je iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su kazali da su zabrane i ograničenja propisana Zakonom o sprečavanju korupcije koji je na snazi od 12. juna, navodeći da se taj zakon ne može retroaktivno primjenjivati.

Oni su objasnili da se Zakon može odnositi samo na situcije nastale nakon što je stupio na snagu, dok se za prethodni period primjenjuju odredbe zakona koji je tada bio na pravnoj snazi.

“Funkcije predsjednika i potpredsjednika opštine nespojive su sa funkcijom poslanika jer je članom 14 stav tri Zakona o sprečavanju korupcije propisano ograničenje da javni funkcioner koji obavlja poslove u državnoj upravi i organima lokalne uprave i lokalne samouprave ne može obavljati funkciju poslanika”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su i funkcije predsjednika i potpredsjednika skupštine opštine nespojive sa funkcijom poslanika.

“Navedeno ograničenje je propisano članom 14 stav 3 Zakona o sprečavanju korupcije, imajući u vidu da predsjednik i potpredsjednik skupštine opštine shodno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, vrše poslove u organu lokalne uprave, odnosno samouprave”, navodi se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da funkcija odbornika u skupštini opštine nije nespojiva sa funkcijom poslanika, jer to ograničenje nije propisano članom 14 stav tri Zakona.

“Imajući u vidu da je odbornik član skupštine opštine kao predstavničkog organa građana, i shodno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi ne vrši poslove u lokalnim organima, već obavlja funkciju kao izabrani predstavnik građana koji učestvuje u odlučivanju”, dodali su iz ASK-a.

Oni su naveli da skupštinu čine odbornici koje biraju građani na osnovu slobodnog, opšteg, jednakog i neposrednog biračkog prava, u skladu sa zakonom kojim se uređuje izbor odbornika i poslanika.

“U prilog navedenom govore i odredbe da lokalni službenik, odnosno namještenik, vrši poslove politički neutralno i nepristrasno, u skladu sa javnim interesom i dužan je da se uzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja, kao i da se odbornik ne može pozvati na odgovornost za iznešeno mišljenje, način glasanja ili izgovorenu riječ u vršenju odborničke funkcije”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније