Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

26. 08. 2024. 08:56 >> 09:00
3
Čitaj mi:

Drakić u Jutarnjem

"Prvi rezultati narednih dana, insistiraćemo na međunarodnoj podršci"

Vršilac dužnosti direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Dušan Drakić kazao je da ga od trenutka stupanja na tu funkciju očekuje dosta posla, ali da će posebno obratiti pažnju na dvije stvari - zašto su neki poslanici istovremeno i predsjednici opština i poslanici, te izborna kampanja koja je u toku. Drakić poručuje da očekuje da prve rezultate isporuče već u narednih nekoliko dana.

"Dosta stvari treba da se uradi, neke stvari smo analizirali svih ovih mjeseci, treba sve sažeti i odrediti prioritete. Ljudi koji su tu dugi niz godina su profesionalci i treba da budu oslobođeni stege od svih ovih godina. Dvije stvari koje odmah moramo da vidimo u narednim danima jeste zašto postoje neki poslanici koji su istovremeno i predsjednici opština i predsjednici skupština, a to je zabranjeno zakonom pogotovo zakonom usvojenim 12. juna", kazao je on. 

Druga stvar je izborna kampanja koja je u toku.

"Moramo već danas da oformimo tim, revidiramo planove kontrole, i ovim putem prenesemo jasnu poruku da će svi politički subjekti biti kontrolisani, njihovi troškovi, prikupljena sredstva, i postupićamo po svim prigovorima direktno i u roku", naveo je Drakić. 

Poručuje da, i pored brojnih kritika u javnosti nakon što je izabran na tu funkciju, nikog nije štitio niti će to raditi.

"U dosadašnjem radu mislim da je taj fer odnos sa subjektima koji su se kontrolisali, davao fer rezultate", kazao je Drakić.

Na pitanje šta će preduzeti kad je riječ o kontroli političkih partija, Drakić ističe da je puno posla pred zaposlenima u ASK-u. 

"Moramo tokom ovog prelaznog perioda v.d. stanja da napravimo neku reformu, nove metodologije i procedure, da angažujemo kolege iz nvo, da vidimo kako efektnije da se radi i da se javnosti prezentuju rezultati... Ono što je najbitnije u toku je izmjena Zakona o finansiranju političkih partija, već početkom naredne sedmice imamo sastanak sa političkim partnerima, gdje moramo da vidimo šta tu treba da se mijenja. Isto je i sa Zakonom o sprečavanju korupcije, da se neke stvari riješe i da se nedoumice otklone, da se ne bi stvarala slia da su sve partije korumpirane", kazao je Drakić.

Komentarišući predmete poput "Ničije kuće", utvrđivanje vrijednosti satova bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, te da li  će se baviti provjerom imovine niza ministara iz prethodnih Vlada, Drakić naglašava da je vrijeme da se otvore predmeti koji opterećuju javnost toliko vremena.

"Da se angažuje i međunarodna podrška i da se vidi ko je šta radio a ko nije radio, da se utvrdi da li je nešto zastarjelo, da li neko može da se kazni ili možda neko nije kriv", dodaje. 

Volio bi, kaže, da u narednih četiri mjeseca već izađu sa nekim slučajevima. Bitno je, kaže, naći dokumentaciju, da se stavi na sto i da svi pogledaju šta mogu da urade. Ponavlja da će insistirati na međunarodnoj podršci, te da smatra da u narednih 10ak -15 dana moraju izaći sa planom i agendom šta će raditi.

Drakić je kazao da je kredibilitet Agencije urušen, kao i povjerenje u samu Agenciju, te da moraju sve uraditi kako bi vratili povjerenje građana, nvo sektora, međunarodnih partnera.

Kadra, kaže, ima dovoljno u nekim oblastima, dok u nekim gotovo da ga nema.

"Sukob interesa rade dva službenika, zviždače recimo radi dva službenika... to mora da se promijeni. Ne možete od dva sluđzbenika očekivati da daju neke rezutate o sukobu interesa", zaključuje Drakić. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније