Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

30. 08. 2024. 14:48 >> 16:52
Čitaj mi:

ibrahimović - servadei

"Puna zaštita prava djece zajednički prioritet"

U Crnoj Gori su, zahvaljujući partnerstvu sa UNICEF-om, uspješno sprovedene značajne reforme u oblasti zaštite prava djece, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović, na sastanku sa novoizabranim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mikelem Servadeijem.

U razgovoru je posebno istaknut značaj unapređenja obrazovanja, dječje, socijalne i zdravstvene zaštite, kao i posvećenost Vlade reformama u ovim oblastima.

S tim u vezi, Ibrahimović je ukazao na značaj aktuelnog Programa saradnje Vlade i UNICEF-a za period 2023-2027, koji predstavlja ambiciozan, ali realističan plan u pravcu dostizanja međunarodnih standarda u pogledu deinstitucionalizacije, inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja, kao i prevencije i borbe protiv svih oblika nasilja nad djecom.

„Dobijanjem pozitivnog IBAR-a poslata je važna poruka da je Crna Gora spremna da napravi iskorak i da je posvećena napretku u oblasti vladavine prava, što uključuje i ljudska prava i prava djeteta. Nastavićemo istim tempom, uvjereni da uz podršku naših partnera i komplementarnost razvojnih procesa, možemo ispuniti cilj da postanemo prva naredna članica Evropske unije“, kazao je on. 

Predajući pisma akreditacije povodom stupanja na dužnost u Crnoj Gori, novoimenovani šef predstavništva UNICEF-a Mikele Servadei kazao je da će u narednom periodu UNICEF nastaviti da sarađuje s Vladom Crne Gore, i to na sprovođenju ključnih reformi za djecu.

"S posebnim fokusom na najugroženiju djecu poput one u riziku od siromaštva, djecu sa smetnjama u razvoju, djecu iz romske i drugih manjina, kao i djecu u institucijama“, rekao je on.

Istakao i da će napredak u ovim oblastima Crnoj Gori donijeti značajan progres u procesu pridruživanja EU i to posebno u poglavljima 19, 23, 26 i 28. Servadei je rekao i da će navedene reforme doprinijeti unapređenju ljudskog kapitala, što je od suštinskog značaja za socio-ekonomski razvoj Crne Gore i korišćenje Novog plana rasta za Zapadni Balkan tako da ima najbolje moguće benefite po djecu.

UNICEF je, poručuje, spreman i da podrži Vladu da iskoristi EU Garanciju za djecu koja može obezbijediti resurse za ubrzanje reformi u svim sektorima i brže postizanje pozitivnih promjena u životima sve djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније