Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

30. 08. 2024. 18:47 >> 18:47

RUSIJA

Osam godina zatvora izdavaču novina zbog pisanja o napadima na civile u Ukrajini

Sud u Sibiru osudio je izdavača jednih ruskih novina na osam godina zatvora jer je njegov list pisao o ruskim napadima na civile u Ukrajini, javili su mediji i aktivisti za ljudska prava.

 

Sud u gradu Gorno-Altajsku je Sergeja Mihajlova, novinara u sibirskom regionu Altaja i izdavača lokalnog lista "Listok", osudio zbog "širenja lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Mihajlov je uhapšen u aprilu 2022. godine zbog objava na profilima "Listoka" na društvenim mrežama i napisa na sajtu lista o ruskim napadima na civile u Ukrajini.

Ruska nezavisna novinska kuća Meduza je prenijela da je Mihailov u završnoj riječi na sudu rekao da je "svrha publikacije otkrivanje istine" o ratu i "zaštita sunarodnika od sofisticiranih laži ruske državne propagande".

Po zakonu donijetom kada je u februaru 2022. godine Moskva počela invaziju na Ukrajinu, kritikovanje rata je krivično djelo.

Po ruskoj grupi OVD za ljudska prava koja prati politička hapšenja, više od 1.000 ljudi je od februara 2022. godine krivično gonjeno zbog antiratnih stavova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније