Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

30. 08. 2024. 19:06 >> 19:07
Čitaj mi:

KOALICIONA VLADA

Njemačka deportovala prve državljane Avganistana otkako su talibani preuzeli vlast

Njemačka je saopštila da je izvela prvu deportaciju Avganistanaca nazad u njihovu matičnu zemlju otkako su vlast u njoj preuzeli talibani u avgustu 2021. godine.

Koaliciona vlada u Berlin je pod pritiskom da zauzme čvršći stav po pitanju migracija pošto su u više njemačkih gradova izvedeni napadi noževima koji su povezivani s takozvanom "Islamskom državom".

Njemačka je prestala da vraća ljude u Avganistan iz zabrinutosti za ljudska prava u toj zemlji kada su se u toj zemlji na vlast vratili talibani.

"To su bili državljani Avganistana, svi su osuđeni prestupnici koji nemaju pravo da ostanu u Njemačkoj i protiv njih su izdati nalozi za deportaciju", naveo je u saopštenju portparol vlade Štefen Hebestrajt.

Njemačke vlasti su saopštile da je u petak ujutro s aerodroma Lajpcig/Hale za Kabul poletio čarter avion Katar ervejza (Qatar Airways) s 28 avganistanskih prestupnika koji su dovedeni iz različitih djelova Njemačke.

Operaciju je organizovalo njemačko savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Njemačka ne održava diplomatske odnose s talibanskim vlastima u Kabulu.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je poslije smrtonosnog napada nožem u Manhajmu krajem maja da će ponovo biti omogućena deportacija najopasnijih kriminalaca i osumnjičenih za terorizam u Avganistan i Siriju.

To obuhvata i pojedince za koje bezbjednosni organi sumnjaju da mogu da izvedu najozbiljnija politički motivisana krivična djela, uključujući terorističke napade.

Debata oko toga je ponovo pokrenuta prošlonedjeljnim smrtonosnim napadom nožem u gradu Solingenu na zapadu Njemačke u kojem su poginule tri osobe. Glavni osumnjičeni je 26-godišnji Sirijac za koga se vjeruje da je izbjegao nalog za deportaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније