Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

02. 09. 2024. 10:00 >> 10:00
Čitaj mi:

"ruski špijun"

Kit Hvaldimir pronađen mrtav na jugu Norveške

Bijeli kit koji je prije pet godina uočen u norveškim vodama i za kog se sumnjalo da je "ruski špijun" pronađen je mrtav, saopštila je neprofitna organizacija koja je pratila kita.

Tijelo Hvladimira, čije ime je kombinacija norveške riječi za kita i prvog imena ruskog predsjednika Vladimira Putina, primijetili su otac i sin kako pluta u moru tokom vikenda na jugu Norveške, javio je norveški javni servis NRK.

"Hvaldimir nije bio samo bijeli kit, on je bio svetionik nade, simbol povezanosti i podsjetnik na duboku vezu između ljudi i svijeta prirode", objavila je nevladina organizacija "Marine Mind" na društvenim mrežama.

Na sebi je imao pojas koji je ličio na nosač za malu kameru kada je prvi put uočen 2019. godine u blizini ostrva Ingoja na sjeveru Norveške, oko 300 kilometara od ruske pomorske granice. Na pojasu je na engleskom pisalo "Oprema Sankt Petersburg", piše Rojters.

Kit je pokazivao interesovanje za ljude i odgovarao je na znake rukom, zbog čega je norveška obavještajna agencija pretpostavila da je bio zatočen u Rusiji kao dio istraživačkog programa prije nego što je prešao u norveške vode.
Moskva nikada nije odgovorila na navode o Hvaldimiru.

Sebastijan Strand je za NRK rekao da je kit bio u dobrom stanju i da istražuju šta se dogodilo.

Dodao je da na njemu nije bilo vidljivih spoljnih povreda, ali uzrok smrti još nije jasan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније