Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 09. 2024. 10:55 >> 10:56
1
Čitaj mi:

sekulović u linku

"Promjena vlasti donijela više slobode, ali i dalje smo politički zarobljeno društvo"

Od promjene vlasti 30. avgusta 2020. do danas bilo je i pozitivnih i negativnih strana, ocijenio je analitičar Sergej Sekulović. Gostujući u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore, Sekulović kaže da je danas više je slobode, izborne demokratije i manje straha, dok je negativno to što smo "i dalje dobrim dijelom politički zarobljeno društvo".

"Kad bih čitav ovaj period sveo u nekoliko osnovnih teza, jedna bi bila pitanje da li je Crna Gora sposobna da živi kao demokratska država. Nekoj boljoj analizi čitavog četvorogodišnjeg perioda doprinijeće pitanje gdje ćemo biti 2028. ili 2030. godine - da li ćemo biti država članica EU ili ćemo biti jedno zarobljeno društvo unutrašnjim protivrječnostima i dezintegrivnim procesima. Ako budemo država članica EU onda možemo, uprkos svim procesima koji prate ovaj period, konstatovati da smo 2020. dobili proces koji je donio progres društvu. Ukoliko dočekamo kao podijeljena zajednica zarobljena od strane partija na svom EU putu, pokazali bi da Crna Gora nažalot ne pokazuje kapacitet da živi kao puna demokratija", ocijenio je Sekulović u Linku.

Aktuelna tema su i predstojeći izbori u Podgorici. Sekulović kaže da su građani Podgorice prilično upoznati sa političkim životom u gradu.

"U Podgorici imate od 10 do 20 hiljda birača koji u kontinuitetu šetaju. To kad kažem mislim na birače koji će se na dan izbora odlučiti za grupu A, B ili C ili će ostati kući. To je relevantno biračko tijelo, koje može da ostane kući taj dan. Ponuda jeste široka, partije i grupe birača su se potrudile da izađu sa kvalitetnim kadrovima. Građani su umorni od čestih izbora i to je činjenica i čestih prepucavanja političara koja se često prekoračuju i to djeluje demotivišuće za birače", navodi on. 

Mišljenja je da će izlaznost na podgoričkim izborima biti solidna, odnosno da neće biti manja od prethodnih, ali neće biti na rekordnom nivou, što nije loše. Bitno je, kaže, da građani ove izbore osjete važnim, i pozvao je sve da iskoriste svoje biračko pravo.

Na pitanje da li sukob između premijera i predsjednika može ugroziti evropski put, Sekulović kaže da sigurno nije prijatno slušati različite izjave o procesima i prijavama od strane tako važnih funkcionera, ali dokle god i jedan i drugi imaju jedinstven cilj - Crnu Goru u EU, onda nemamo problem.

"Nije ovo nikakav spektakularno veliki problem", kazao je Sekulović.

On je naveo da se predsjednik države Jakov Milatović čestim komentarisanjem aktuelnih političkih dešavanja kreće po tankoj liniji, i nalazi se na samoj ivici prekoračenja svojih ustavnih nadležnosti.

"Mislim da u formalno pravnom smislu on nije do sada prekršio Ustav, iako je na samoj granici. Njegova politička ambicija je drugačija od onoga što mu ustavne nadležnosti. Ne mislim da je on prekršio Ustav, na granici je često, ali motivacija mu jeste sporna. Učestvovanjem na izborima u Podgorici on dobrim dijelom nastavlja pitanje svog legitimiteta. Rizikuje dosta", kazao je, između ostalog, Sekulović. 

Komentarišući predlog predsjednika Skupštine Andrije Mandića da Savjet za odbranu i bezbjednost više ne odlučuje jednoglasno, već većinom glasova, Sekulović odgovara da to jeste bilo iznenađenje.

"Na tom tijelu između ostalog donose se odluke koje su dio naše NATO agende. Mandić ima problem s tim. Ako bi se odluke mogle donositi dvotrećinskom većinom, gospodin Mandić bi bio u poziciji da ne sabotira donošenje odluka koje proističu obavezno članstvo u NATO - da ne glasa za, da bude uzdržan, i to bi mu omogućilo da ne podržava otvorenu jasno NATO agendu, a sa druge strane da je ne sabotira. I to bi bila jedna pozicija koja bi njemu bila komotnija u odnosu na biračko tijelo", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније