Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

P.R. [ Beta ]

02. 09. 2024. 11:19 >> 11:22
Čitaj mi:

ŠEF DIPLOMATIJE POLJSKE

"Naša je obaveza da još u Ukrajini obaramo ruske rakete koje idu ka nama"

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski apelovao je na članice NATO-a da još u Ukrajini obaraju ruske rakete koje bi mogle da uđu na njihovu teritoriju, navodeći da je to opravdana samoodbrana i ustavna obaveza.

"Članstvo u NATO-u ne oslobađa članice obaveze da zaštite svoj vazdušni prostor, to je naša ustavna obaveza. Lično mislim da bi to bila opravdana samoodbrana ako rakete krenu u pravcu našeg vazdušnog prostora, jer kad pređu granicu, veliki je rizik da će nekoga povrijediti komadi rakete", kazao je Šikorski u intervjuu za britanski list "Fajnenšel tajms".

Iako gađanje ruskih ciljeva u vazdušnom prostoru Ukrajine prijeti da uvuče NATO u rat sa Rusijom, taj predlog već neko vrijeme iznose ukrajinski zvaničnici, ali ga je poljski ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš već nekoliko puta odbio.

Poljaci podržavaju obaranje ruskih raketa ili neidentifikovanih objekata kao bespilotnih letjelica, ali tek ako uđu na teritoriju Poljske, premda premijer Donald Tusk i tu hvali vojsku što je suzdržana i ne obara bezglavo sve što uleti u Poljsku.

Prema anketi poljskog lista Žečpospolita, 58 odsto Poljaka izjasnilo se za to da poljska protivvazduhoplovna odbrana obara letjelice i rakete koje bi uletjele u Poljsku tokom napada Rusije na ciljeve u Ukrajini, čak i kada vojska nije sigurna da li je objekat civilni.

Suprotno tome, poljski premijer Tusk hvalio je suzdržanost vojske koja nije oborila bespilotnu letjelicu kada je prošle sedmice uletjela iz Ukrajine u Poljsku, 25 kilometara u dubinu njene teritorije, jer vremenske prilike nijesu dozvoljavale pouzdanu identifikaciju.

Tu letjelicu su još u Ukrajini pratila tri poljska radara, ali je poslije nestala, i vojska i teritorijalna odbrana od tada bez uspjeha tragaju za njom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније