Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

29. 08. 2024. 16:06 >> 16:06
Čitaj mi:

Si Đinping

Kina i dalje posvećena stabilnim vezama sa SAD-om

Peking je i dalje posvećen dobrim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), uprkos velikim promjenama, poručio je kineski predsjednik Si Đinping.

On je to rekao na sastanku sa savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivanom.

Salivan, prvi savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD-a koji je posjetio Kinu od 2016. godine, sastao se sa Sijem na kraju trodnevne posjete kineskoj prijestonici tokom koje se, takođe, sastao sa ministrom spoljnih poslova Vang Jijem i drugim visokim zvaničnicima.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je posjetio Peking u trenutku dok je Kina upletena u bezbjednosne sporove sa američkim saveznicima Japanom i Filipinima.

Kineska državna televizija CCTV je navela da je Si rekao Salivanu da, uprkos "velikim promjenama", Kina i SAD i dalje mogu da imaju dobre odnose.

"Posvećenost Kine cilju - stabilnom, zdravom i održivom razvoju kinesko-američkih odnosa se nije promijenila. Nadamo se da će SAD raditi sa Kinom da se nađu na pola puta", kazao je Si.

Ranije tokom dana, Salivan se sastao sa visokim zvaničnikom kineske vojske Džangom Jusjom u sjedištu Centralne vojne komisije u Pekingu, gdje su razgovarali o Tajvanu i drugim tačkama.

"Rijetko imamo priliku da imamo ovakvu razmjenu", rekao je Salivan Džangu u uvodnoj riječi.

Dvojica zvaničnika su se saglasila da se održi razgovor komandanata vojski dvije zemlje "u bliskoj budućnosti", saopštila je Bijela kuća.

Saliven je, takođe, istakao značaj "slobode plovidbe" u Južnom kineskom moru, gdje su se Kina i Filipini sukobili posljednjih mjeseci, i "stabilnosti" u Tajvanskom moreuzu, saopštio je Vašington.

Džang je upozorio da je status Tajvana, ostrva sa samostalnom vladom, "prva crvena linija koja se ne može preći u odnosima Kine i SAD-a".

On je, kako se navodi u saopštenju kineskog Ministarstva odbrane, rekao da je Kina uvijek bila posvećena održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

"Međutim, nezavisnost Tajvana i mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu su nekompatibilni“, kazao je Džang, koji je jedan od dva potpredsjednika Centralne vojne komisije na čijem čelu je Si.

"Kina zahtijeva da SAD zaustave vojnu saradnju s Tajvanom, prestanu da naoružavaju Tajvan i prestanu da šire lažne narative vezane za Tajvan", dodao je Džang.

On je, takođe, tražio od Vašingtona da "radi sa Kinom na promovisanju komunikacije i razmjene između dvije vojske i da zajedno preuzmu odgovornost velikih sila".

Tokom razgovora Salivan je, takođe, izrazio "zabrinutost zbog (kineske) podrške ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi", navodi se u saopštenju, čime su ponovljene tvrdnje SAD-a koje je Peking odbacio.

U srijedu su Salivan i Vang razgovarali o planovima da njihovi lideri razgovaraju u narednim sedmicama.

Salivan je "ponovo potvrdio posvećenost SAD-a odbrani svojih indo-pacifičkih saveznika", saopštila je Bijela kuća.

U saopštenju se navodi da je takođe izrazio zabrinutost zbog „destabilizujućih akcija protiv zakonitih filipinskih pomorskih operacija u spornom Južnom kineskom moru“.

Kineski državni mediji naveli su da je Vang takođe iznio upozorenje Vašingtonu.

"SAD ne smiju da koriste bilateralne sporazume kao izgovor za podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine, niti treba da podržavaju, ili odobravaju postupke Filipina kojima se ono krši", rekao je Vang Salivanu.

U saopštenju Bijele kuće poslije Salivenovog razgovora s Vangom u srijedu navodi se da će obje strane držati otvorene linije komunikacije, uključujući planiranje "razgovora na nivou lidera" u narednim sedmicama.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su Vang i Salivan razgovarali o "novom krugu interakcija između šefova država dvije zemlje koji će se održati u bliskoj budućnosti".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније