Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mira Rovčanin [ RTCG ]

29. 08. 2024. 16:36 >> 16:36
1
Čitaj mi:

TVRDE DA SU SMANJILI NEZAPOSLENOST

U Nikšiću za tri godine zaposleno 5.000 građana

U Nikšiću je u prethodne tri godine posao dobilo više od pet hiljada građana, tvrdi predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević.

On je kazao da je smanjenje nezaposlenosti od početka mandata aktuelne lokalne vlasti prioritet.

"Podaci potvrđuju da je u prethodne tri godine posao dobilo više od pet hiljada građana, čemu je doprinijela i Opština realizacijom značajnih projekata", rekao je Kovačević danas. 

 

Kovačević kaže i da je otvaranje Informativno - edukativnog centra odlična prilika da posao nađu osobe koje kroz realizovani program nijesu uspjele da se zaposle.

„To je produženi efekat čitavog ovog projekta i ovo je konstanta naše politike koju sprovodimo“, rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je kroz projekat "Program izvrsnosti zapošljavanja" zaposleno sedam i još preko davdeset osoba iz kategorije teže zapošljivih grupa radno osposobljeno za tržište rada.

Projekat je realizovala Opština Nikšić u partnerstvu sa Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, lokalnim javnim emiterom RTNK i NVO „Biznis centar“.

U Dnevnom centru i RTNK-u zaposlene su po dvije, a u „Biznis centru“ tri osobe koje su prošle licenciranu obuku.

Zaposleni su četiri mjeseca primali zaradu iz projekta, nakon čega su dobili ugovor na šest mjeseci, i plate im obezbjeđuju poslodavci.

U okviru projekta otvoren je i Informativno - edukativni centar za nezaposlene i poslodavce, i nabavljena vrijedna oprema za Dnevni cenatra, RTNK i NVO Biznis centar.

U Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom zaposlene su dvije osobe, a ta ustanova ističe direktor Radovan Dragnić, dobila je i vrijednu opremu korisnu u svakodnevnom radu.

Darko Žugić iz Biznis centra kaže je projekat pomogao i da se pripremi startegija zapošljavanja i analizira tržište rada.

„Potrebno je pokrenuti zaposlene kroz ovakve programe, jer je stvorena velika inertnost. Za program zapošljavanja previše se očekuje od Opštine, ali ona nema mehanizam za to, ali je kroz partnerstva zapošljavanja stvoren mehanizam djelovanja, sa javnim, privatnim i civilnim sektorom“, poručio je Žugić.

Učešće u projektu značajno je i za RTV Nikšić, kaže predstavnica te medijske kuće Jelena Baćović.

Zaposleni su novinar i moderator sajta, i napominje Baćović, obezbjeđena je korisna kompjuterska oprema.

Biljana Pinjatić iz lokalne smaouprave poručuju da je u toku javna rasprava o lokalnoj startegiji zapošljavanja i poziva zainteresovane sugrađane da svoje sugestije pošalju do 6. septembra.

Projekata „ Program izvrsnosti zapošljavanja“, vrijedan oko 70.000 eura, finansirala je Evropska unija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније