Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

29. 08. 2024. 16:49 >> 16:49
Čitaj mi:

CENTAR ZA GRAĐANSKO OBRAZOVANJE

Potrebna hitna akcija u suzbijanju dostupnosti narkotika u blizini škola

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je nedavno inicijativu Upravi policije za procesuiranje slučajeva prodaje psihoaktivnih supstanci u neposrednoj blizini obrazovnih ustanova, koje su zabilježili aktivisti CGO-a u vidu reklamnog materijala sa QR kodovima sa katalozima i kontaktima za kupovinu psihoaktivnih supstanci, navodi se u njihovom saopštenju.

"CGO naglašava da reklamni materijalI ovakve sadržine u blizini obrazovnih ustanova nose ozbiljnu opasnost da učenici/e postanu žrtve ilegalne trgovine narkoticima. Ovo je problematično imajući u vidu i da mladi, po relevantnim istraživanjima, predstavljaju posebno ranjivu kategoriju kada je u pitanju izloženost psihoaktivnim supstancama. CGO izražava duboku zabrinutost zbog povećane dostupnosti ovih supstanci mladim osobama i njihovog uticaja na zdravlje i bezbjednost učenika/ca. Postavljanje reklamnih materijala sa navedenim sadržajem ukazuje da su se dileri narkoticima osmjelili kad na ovaj način direktno krše zakonske propise ili da imaju zaštitu u institucijama za takvo nezakonito djelovanje", kazali su iz CGO.

Distribucija psihoaktivnih supstanci među mladima upozoravaju da može imati katastrofalne posljedice po njihovo zdravlje, obrazovanje i socijalni život, te suzbijanje ovakvih pojava mora biti prioritet svih društvenih aktera.

"CGO cijeni da je od ključne važnosti da nadležne institucije preduzmu sve neophodne mjere kako bi se spriječilo širenje i prodaja ovih opasnih supstanci, posebno u okruženju koje bi trebalo da bude sigurno za djecu i mlade. Stoga, ovim putem pozivamo donosioce odluka i nadležne organe da hitno istraže ovakve slučajeve i preduzmu sve potrebne mjere u cilju identifikacije i sankcionisanja odgovornih osoba, ali i građane i građanke da reaguju i prijave nadležnim organima ukoliko primijete iste, kako bi zajedničkom akcijom doprinijeli zdravijem okruženju za mlade", zaključili su iz te NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније